Депутати ухвалили скасування ЗНО, ДПА та інших іспитів у 2022 році

Депутати ухвалили скасування ЗНО, ДПА та інших іспитів у 2022 році

 

Верховна Рада на засіданні 24 березня проголосувала за скасування у 2022 році Зовнішнього незалежного оцінювання (із заміною на іншу модель вступу до вишів). Про це повідомляє народна депутатка Олена Шуляк.

Законопроєкт №7132 передбачає скасування у 2022 році державної підсумкової атестації (ДПА), ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування (складаються під час вступу на магістратуру) Ці та інші випробування скасовуються лише на 2022 рік. Депутати наголошують, що це вимушений виняток, а не правило. 

«Війна зруйнувала освітній процес, який ще не встиг повноцінно відновитися після пандемії COVID-19. У таких умовах скасування ДПА, ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування буде своєрідним заохоченням молоді до навчання в Україні. Це важливо, бо маємо думати про збереження інтелектуального потенціалу», — пише Шуляк.

Вона додала, що під час війни цивільна інфраструктура, особливо навчальні заклади, перебувають під особливою загрозою, і це зайвий раз наражатиме молодь на небезпеку. За даними МОН, з 24 лютого від бомбардувань та обстрілів вже постраждало 566 закладів освіти, із них 73 повністю зруйновано. 

До того ж, в умовах війни українські заклади освіти не будуть вельми привабливими для вступників, тож депутати пропонують, аби вступ до закладів вищої освіти цього року відбувався без використання результатів цих іспитів.

У законопроєкті зазначено, що у 2022 році прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Наразі Міністерство освіти та науки ще не повідомляло, якою буде процедура вступу до вишів. Поки що МОН розробляє алгоритм для навчальних закладів щодо завершення навчального року в умовах воєнного стану та видавання свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту випускникам 9 і 11 класів.

Громадське

 

24 березня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів