Кальян: у чому небезпека?

Кальян: у чому небезпека?

 

Щодня від вживання кальяну страждають понад 100 мільйонів людей у ??всьому світі. Однак, як і всі пари органічних речовин, що горять, при горінні виділяється близько 4000 хімічних речовин, багато з яких є токсичними та дратівливими. Кальян не тільки токсичний, а й піддає курців впливу набагато більшої кількості диму, ніж сигарети, в основному через тривалість куріння, що триває від 40 до 60 хвилин.

Варто детальніше розібратися у впливі димних агрегатів, а допоможуть у цьому фахівці з інтернет-магазину ДуДа. На сторінках віртуального каталогу можна купити кальян відомих виробників. А експерти в цій галузі дадуть відповіді на питання, що цікавлять, і допоможуть підібрати димні агрегати високої якості.

Що таке кальян та хто його споживачі?

Шиша або наргіле є конструкцією з декількох складових: чаші, шахти, трубки і колби. Цей девайс призначений для куріння спеціального ароматизованого тютюну, який поміщають у чашу. Чаша, у свою чергу, з'єднується із шахтою, яка занурюється у колбу з водою.

Принцип дії дуже простий і полягає в тому, що дим нагрівається і частково спалюється за рахунок вугілля, що тліє, за допомогою того, поки ви тягнете дим трубкою. Такий спосіб куріння є популярним серед молодого населення. Для багатьох це здоровіша альтернатива сигаретам, але чи справді це так?

У чому різниця між сигаретним та кальянним димом?

Кальянний дим містить набагато більше небезпечних речовин, аніж сигаретний дим. Недавнє дослідження показало, що в 1 г тютюну для кальяну містить від 24 до 80 мг смол, у той час як у стандартній сигареті кількість не перевищує 10 мг смоли. Однак склад смоли в сигаретному тютюні відрізняється від кальяну.

Небезпека кальяну для здоров'я така висока, як і від цигарок. Це доведено численними дослідженнями, а у звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я сказано, що люди, які використовують кальян для своїх цілей або ті, що зазнали пасивного куріння, страждають на ті самі захворювання, що й курці сигарет.

Але через відсутність точних досліджень важко порівняти ризики. Слід лише припустити, що регулярне вживання кальяну може призвести до тих самих захворювань, як і куріння сигарет. Найкраще рішення для збереження здоров'я – утримуватись від усіх форм куріння.

ФАКТ! 85% споживачів кальяну знають, що дим отруйний.

Рекомендації щодо профілактики

Варто відзначити, що існує безліч неправильних уявлень про кальянний дим, у тому числі про те, що він менш небезпечний, ніж сигаретний дим. Важливо зруйнувати ці міфи та інформувати громадськість про будь-які небезпеки. Поінформованість про шкоду кальяну, а точніше – тютюну, не зможе запобігти повному споживанню, але дозволяє скоротити його.

 

 

10 січня 2022р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів