10 тисяч звернень стосовно домашнього насильства зафіксували на Закарпатті з початку 2021 року

10 тисяч звернень стосовно домашнього насильства зафіксували на Закарпатті з початку 2021 року
З початку року на Закарпатті зареєстрували 10 тисяч звернень щодо домашнього насильства. Про це Суспільному розповіла старша інспекторка Нацполіції в Закарпатській області Діана Шемет.

 

За фактом домашнього насильства у поліції відкрили 150 кримінальних проваджень, винесли 700 термінових заборонних приписів та склали 3 тисячі протоколів про адміністративні правопорушення.

"У порівнянні з 2020 роком кількість звернень зросла. Переважно до поліції звертаються жінки. Однак є випадки, коли звертаються чоловіки. Наразі на Закарпатті є 5 випадків, в яких засудили за вчинення насильства (ст. 126-1 до КкУ) до позбавлення волі від 1 місяця до 2,5 років", — повідомила Діана Шемет.

Як себе захистити від домашнього насильства, та як це припинити, — розповіла 26 листопада в ефірі програми Сьогодні.Головне на UA:Закарпаття експертка-консультантка з питань розбудови муніципальної системи запобігання та протидії домашньому насильству Тетяна Мачабелі.

Як діяти у випадку домашнього насильства

Люди, які постраждали від домашнього насильства, можуть звернутися до поліції та зателефонувати на національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації. Вона працює цілодобово.

"Потрібно знайти людину, кому довіряєш, порадитися. Також звернутися до психолога. Можна звертатися у соціальні заклади, центр соціальних служб в Ужгороді, служба у справах дітей, якщо це школа — до шкільних психологів, до правоохоронних органів. Також в Ужгороді є громадські організації, які можуть надати допомогу", — розповіла Тетяна Мачабелі.

Психологиня кризового центру Тетяна Хорошилова розповіла: у першу чергу потрібно звернутися до поліції.

"Говорити, що це домашнє насильство. Якщо в родині є дитина, то наголосити на цьому. Шукати допомогу, йти чим швидше коли тебе кривдять. Якщо відбувається насильство фізичне, є загроза здоров'ю і життю, потрібно втікати. Якщо можливо підготуватися, — підготувати документи. Шукати допомоги у родичів, лікарні, в соцслужбах", — зазначила Тетяна Хорошилова.

На Закарпатті працює 12 спецслужб підтримки постраждалих осіб

Директор департаменту соціального захисту населення ОДА Віктор Мацола повідомив: на Закарпатті працює 12 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, що надають соціально-психологічну допомогу особам, які постраждали від насильства та/або насильства за ознакою статі.

На Закарпатті відкриють п'ять центрів соціально-психологічної допомоги

Наразі, за словами директорки Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги Олександри Мельничук, на Закарпатті створюють мережу спеціалізованих служб підтримки: денні центри соціально-психологічної допомоги та консультаційні служби.

"Кам'янська, Вільховецька, Тячівська та Оноківська громади Закарпатської області отримали кошти з держбюджету на створення таких спеціалізованих служб. Також в Ужгороді створюють кризову кімнату для осіб, які постраждали від домашнього насильства", — додала Олександра Мельничук. Кризову кімнату в Ужгороді відкриють 9 грудня.

В Ужгороді діє Центр соціально-психологічної допомоги

Понад 15 років в Ужгороді діє Закарпатський обласний Центр соціально-психологічної допомоги. Там допомагають людям, які зазнали домашнього насильства або ж потрапили в скрутні життєві обставини.

"У закладі соціального обслуговування наразі може перебувати до десяти осіб. Перебувати у цілодобовому стаціонарі можуть особи до 90 діб. Заклад фінансується з обласного бюджету. У цілодобовому стаціонарі особи, які звернулися, можуть отримати послугу притулку та консультування. У денному стаціонарі — консультування. Люди, які постраждали від насильства, можуть отримати безкоштовну допомогу від безоплатної вторинної правової допомоги", — розповіла директорка Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги Олександра Мельничук.

Контакти для тих, хто потребує допомоги: безкоштовна національна “гаряча” лінія з попередження домашнього насильства та ґендерної дискримінації 0-800-500-335 (зі стаціонарних телефонів), 116-123 (з мобільних телефонів), 102 (поліція).

Суспільне Закарпаття

 

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів