Хочете стати екскурсоводом? Приходьте на безкоштовні курси

Хочете стати екскурсоводом? Приходьте на безкоштовні курси
Чому кабінет керівника області був розміщений саме над балконом будівлі нинішньої Закарпатської ОДА? Чим вирізняються функціоналізм, конструктивізм і ар-деко? Для чого поблизу будівлі нинішнього ГУ Нацполіції використана бруківка різних розмірів? Про це та інше учасникам першої екскурсії у рамках курсів для волонтерів-екскурсоводів днями розповів туризмознавець, професор УжНУ Федір Шандор.

 

«Ми повертаємося у відносно звичний туристичний темп життя після пандемії і констатуємо: багато екскурсоводів пішли з професії. Хтось виїхав із області, дехто змінив вид діяльності, хтось працює, але вже не хоче долучатися до соціальних, тобто безкоштовних, мандрівок, – каже Федір Шандор. – Але потреба в соціальних екскурсіях не зникає: Закарпатська туристична організація завжди сприяти і влаштовувати безкоштовні ознайомчі тури для школярів, людей із інвалідністю, ветеранів. Тож ми маємо відновити ресурс соціальних екскурсоводів».

Перше заняття – і одразу ж практика. Мали екскурсію історичним кварталом Галагов. Тут студенти УжНУ й випускники курсів «Норвегія-Україна», що прийшли на перше заняття, дізналися чимало цікавого. Наприклад:

1.Будівлі історичного чеського кварталу Ґалаґов стоять на осушеному болоті. Звідси ж і назва місцевості, адже Ґалаґов – це змінена назва «da lago», що в перекладі з італійської означає «озеро» і вказує на те, що тут були болота.

Хочете стати екскурсоводом? Приходьте на безкоштовні курси2.Приміщення нинішньої Закарпатської ОДА (а колись земського уряду) спроєктоване так, щоб у разі землетрусу кожна його частинка не залежала від іншої й у разі обвалу сипалася або лише частково, або за принципом доміно за годинниковою стрілкою. Раніше кабінет земського президента містився над балконом – ця частина будівлі найбезпечніша і впаде останньою.

3.У деяких місцях в Ужгороді бруківка різних розмірів. Цей перепад зробили не для краси, а, за останніми свідченнями істориків, для того, щоб люди з порушенням зору могли зрозуміти, що в цьому місці може їздити транспорт, і були обачними.

Хочете стати екскурсоводом? Приходьте на безкоштовні курси«Триватиме навчання до новорічно-різдвяних свят – саме у цей період новоспечені екскурсоводи вийдуть «в поля» і почнуть практикувати, – повідомляє Федір Шандор. – Наші заняття відбуватимуться щотижня за будь-яких умов: сніг, дощ чи інші обставини. Будемо вивчати історико-культурні особливості міста, архітектурні стилі, цікаві факти. Спочатку, поки дозволяє погода, буде екскурсійна частина, а пізніше – теоретична».

Зі слів професора, хоч заняття проводитимуть викладачі УжНУ, ініціювала курси Закарпатська туристична організація. Тож на навчальному процесі й оцінках студентів це не відіб’ється ні позитивно, ні негативно.

Федір Шандор наголошує: «Курси безкоштовні, але передбачають, що випускники обов’язково проведуть соціальні екскурсії на волонтерських засадах. Натомість отримають посвідчення екскурсовода міжнародного взірця та сертифікат. Долучитися можуть як студенти, так і ті, хто не навчається в УжНУ».

Наступна навчальна екскурсія відбудеться вже сьогодні, 12 жовтня, о 17:00 від будівлі відділу ДРАЦСу з боку набережної Незалежності.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

 

12 жовтня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів