Коні, люди і сміття: що і куди несуть закарпаські ріки

Коні, люди і сміття: що і куди несуть закарпаські ріки
Потужний паводок у Рахівському районі на Закарпатті в липні 2021 року завдав чималих збитків людям. Але не менше збитків щороку через паводки закарпатці завдають угорцям, до яких разом із високою водою несеться сміття з берегів гірських річок. На узбережжя частина мешканців Закарпаття викидає побутове сміття. Кажуть, що його просто нікуди дівати.

 

Через високогірні ґрунтові дороги до їхніх осель не доїжджає сміттєзбиральна техніка. Або ж її в селах узагалі немає. А якщо техніка туди й доїжджає, усе одно деякі люди не хочуть платити за послугу вивозу сміття. Вони вже звикли, що його можна просто викинути на берег чи в ліс або спалити. А втім, проблема глибша — навіть зібране комунальниками сміття немає де захоронити. Через гірські ландшафти відсутні полігони, які відповідали б екологічним і будівельним нормам.

Тому в регіоні повсюди виникають невеликі звалища. Єдиний вихід — запровадити масове сортування сміття. Тоді на вторинній сировині можна буде навіть заробити, а неліквід відвозити на полігони в інші області. Але коштів на сміттєсортувальні станції теж немає. Спецкореспондентка hromadske Мар'яна П'єцух побувала на стихійних та офіційних сміттєзвалищах Закарпаття, а також на суботнику з нагоди прибирання річки Тиси угорцями. Уся масштабність проблеми — у нашому іронічно-невеселому спецрепортажі.

hromadske

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів