Триває Міжнародний форум міжрегіонального та міжмуніципального транскордонного співробітництва в Ужгороді

Триває Міжнародний форум міжрегіонального та міжмуніципального транскордонного співробітництва в Ужгороді
У другий день Міжнародного форуму міжрегіонального та міжмуніципального транскордонного співробітництва «Україна у Карпатському Єврорегіоні» сьогодні в Ужгороді проводять науково-практичну конференцію «Карпатський Єврорегіон: підсумки та перспективи багатостороннього транскордонного співробітництва в умовах євроінтеграційного поступу України».

 

Учасників міжнародної конференції привітав і Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Відзначив: символічно, що конференцію організували в Ужгородському національному університеті і присвячена вона пам’яті Сергія Устича, який усі зусилля – і як керівник, і як дипломат та науковець – спрямовував на збереження ідентичності та самобутності Закарпаття, нерозривного зв’язку нашого краю з європейськими цінностями. Богдан Євстафійович додав, що Ужгородська міськрада розгляне можливість назвати одну з вулиць на честь Сергія Івановича.

Богдан Андріїв також нагородив переможців конкурсу дитячого малюнка на тему: «Будуємо Європу в Україні через транскордонне співробітництво з країнами ЄС» та переможців конкурсу фотографій «Закарпаття у Карпатському Єврорегіоні: природа, події, люди».

Присвятити цю першу ініціативну науково-практичну конференцію пам’яті Сергія Устича вирішили учасники відкритого коаліційного об’єднання «Закарпаття – український центр Карпатського Єврорегіону», до якого у березні-травні 2021 р. увійшли 4 асоціації органів місцевого самоврядування Закарпаття, десятки неурядових і наукових та громадських організацій, а також чимало вчених і експертів з питань регіонального і місцевого розвитку та транскордонного співробітництва.

Працюючи на початку 1990-х років головою Закарпатської обласної ради та виконкому, головою Закарпатської обласної держадміністрації, Сергій Устич був одним із головних ініціаторів створення у 1993 році міжнародної Міжрегіональної асоціації «Карпатський Єврорегіон», у перші роки роботи успішно очолював Раду цієї організації. Діяльність цю продовжував і як голова делегації України в органі Ради Європи – Конгресі регіональних та місцевих влад Європи у Стразбурзі (1998-1999 рр.), а також – працюючи Надзвичайним і Повноважним Послом України у Чеській і Словацькій Республіках (1999-2005 рр.) та виконуючи функції радника Нью-Йоркського Інституту «Схід-Захід».

Сьогодні ж на зібранні працюють у кількох пленарних секціях, де йдеться про здобутки Карпатського Єврорегіону, зокрема, у вимірах зовнішньої безпекової та євроінтеграційної політики України через транскордонне співробітництво з країнами-сусідами ЄС, координації і реалізації ініціативних проєктів міжрегіонального та міжмуніципального транскордонного співробітництва, розвитку прикордонної та транскордонної інфраструктури тощо.

Наукова і експертна спільнота та об’єднані у коаліцію «Закарпаття – український центр Карпатського Єврорегіону» неурядові і громадські організації краю ініціюють відтепер щорічне проведення в Ужгороді у другій половині травня дводенного Міжнародного Форуму міжрегіонального транскордонного співробітництва «Україна у Карпатському Єврорегіоні». При цьому – обов’язково з науково-практичною конференцією, її щоразу присвячуватимуть найактуальнішій тематиці транскордонної і міжнародної співпраці.

Ужгородська міська рада

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів