Перший на Закарпатті Волонтерський центр відкрили в Ужгороді

Перший на Закарпатті Волонтерський центр відкрили в Ужгороді
Навіть невелика кількість людей здатна започаткувати масштабні зміни. Зазвичай цією рушійною силою стають волонтери.16 квітня відбулася знакова подія в історії волонтерського руху нашої області – відкриття Закарпатського волонтерського центру.

 

Події передувала підготовка, яка об’єднала зусилля багатьох волонтерів і волонтерок, небайдужих до викликів сучасності. І от вони зібралися разом, щоб згадати шлях до відкриття Центру, поділитися досвідом влаштування різноманітних акцій та планами на майбутнє.

Представниці Волонтеріату УжНУ на чолі з Ганною Мелеганич

Представниці Волонтеріату УжНУ на чолі з Ганною Мелеганич

Власне церемонії відкриття передувала панельна дискусія на тему «Волонтерство на Закарпатті на порозі викликів 2020-2021», яку модерувала координаторка Волонтеріату УжНУ Ганна Мелеганич.

Ганна Ігорівна розповіла про те, що з кожним роком волонтерський рух набирає обертів. Все більше людей у світі прагнуть долучитися до добрих справ, допомагати іншим. І Україна не є винятком. Ще з 2014 року можемо спостерігати стрімке зростання прихильників і прихильниць волонтерства в кожному куточку нашої країни.

Звичайно, що Закарпаття також долучилося до добрих справ. Спочатку допомога військовим і тим, хто постраждав внаслідок збройного конфлікту, далі – акції, присвячені різноманітним проблемам сьогодення. З початком епідемії коронавірусу волонтери також не стояли осторонь світового виклику. Збір коштів, придбання засобів індивідуального захисту, пульсоксиметрів, кисневих концентраторів та інші активності знову об’єднали зусилля небайдужих закарпаток і закарпатців.

Ідея відкриття Центру також не випадкова. Ініціатив постійно більшає, а з ними – потреба в зустрічах, переговорах та інших активностях, що сприятимуть вдалій реалізації нових акцій. Проте донедавна всі такі зустрічі відбувалися у кав’ярнях чи деінде.

Перший на Закарпатті Волонтерський центр відкрили в Ужгороді

Хоч як дивно, але саме світова пандемія стала поштовхом для відкриття першого Закарпатського волонтерського центру. Про це у своїх виступах відзначали керівниця проекту, голова ГО «Відродження України – Закарпатської області» Власта Рейпаші. Жінка одна з перших взялася допомагати в боротьбі з поширенням небезпечної хвороби. На її думку, спектр компетенцій волонтерів дуже широкий, а отже, роботи, звісно ж, на добровільних засадах, вистачатиме.

«Обласний координаційний волонтерський центр прийматиме громадян, які звертатимуться з усіх питань, щодо яких можуть надати допомогу наші волонтери», – зазначила вона.

Перший на Закарпатті Волонтерський центр відкрили в Ужгороді

Представник Проекту USAID «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II) Ігор Вишняк розповів: «Наша історія співпраці з волонтерами на Закарпатті насправді триває досить довго – ще з початку пандемії. Коли ми заглибилися в проблематику того, наскільки інституалізованим є рух волонтерів Закарпаття, наскільки він координований і спільний, зрозуміли, що було б добре докласти зусиль і допомогти цій ініціативній групі створити такий координаційний центр».

Після урочистої частини всі охочі могли побачити нову резиденцію волонтерів – на першому поверсі будівлі обласної державної адміністрації.

Звичайно, що представники та представниці Волонтеріату УжНУ були й залишаються активними учасниками волонтерського руху нашого краю. І те, що серед учасників події були волонтерки найбільшого вишу області, підтверджує намір продовжувати добрі справи й започатковувати нові.

Марина Сташина-Неймет

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

20 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів