Прописали родича, а він не поспішає виписатися, що робити? Поради закарпатських юристів

Прописали родича, а він не поспішає виписатися, що робити? Поради закарпатських юристів
Приходячи на допомогу рідним, близьким та знайомим у вирішенні питання реєстрації місця проживання (коли їм потрібно тимчасово прописатися) ми нерідко самі потрапляємо в неприємну життєву ситуацію. Так, надаємо дозвіл для реєстрації у своєму помешканні родича, товариша, хорошого знайомого тощо для вирішення ними певних соціальних питань. Натомість, зі сплином часу, владнавши свої справи, вони не поспішають із зняттям з реєстрації. Що робити?

 

Таку ситуацію описує і пояснює, як діяти, Сергій Вовканич з ПАО "КОНСЕНСУС" - партнеранашого видання:  

"Що в цьому випадку отримуємо ми: надмірне нарахування плати за комунальні послуги,  відсутність можливості отримати житлову субсидію, чисельні візити представників виконавчої служби в разі наявності в зареєстрованої нами особи непогашених кредитів, боргів чи інших зобов’язань, які можуть навіть закінчитися примусовим проникненням до житла на виконання ухвали суду та  описом рухомого майна (https://reyestr.court.gov.ua/Review/82727169 ).

Більше того, ми отримуємо і обмеження вільно володіти, користуватися та розпоряджатися своїм майном на власний розсуд, адже при відчуженні  помешкання покупця можуть «відлякати» особи, які там зареєстровані.

Вихід з такої неприємної життєвої ситуації звичайно є, і адвокати ПАО «Консенсус» завжди і в максимально стислі строки нададуть допомогу в її вирішенні шляхом звернення до суду з позовною заявою про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням.

Зокрема, відповідно до статті 72 ЖК УРСР визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Виходячи із порівняльного аналізу статей 383, 391, 405 ЦК України та статей 64, 150, 156 ЖК УРСР, слід дійти висновку, що положення статей 383, 391 ЦК України передбачають право вимоги власника про захист порушеного права власності на жиле приміщення, будинок, квартиру від будь-яких осіб, у тому числі і тих, які не є і не були членами його сім'ї, а положення статей 405 ЦК України, статей 64, 150, 156 ЖК УРСР регулюють взаємовідносини власника жилого приміщення та членів його сім'ї (правова позиція, викладена у постанові Верховного Суду України від 16 листопада 2016 року у справі  № 6-709цс16).

Відповідно до статті 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі заяви особи або її представника, що подається до органу реєстрації; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Звертаючись за наданням правової допомоги в ПАО «Консенсус», ви завжди отримаєте бажаний та якісний результат, адже ми сприймаємо проблему клієнта як власну.

 

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

24 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів