Жодного випадку отруєння грибами не зареєстрували цьогоріч на Закарпатті

До села Циганівці Ужгородського району приїхав збирати гриби Федір, житель міста Чоп. Чоловік розповів, що сам родом з Верховини, любить збирати гриби: “Я на пенсії, часу багато. Уже вік, уже ноги болять. Далеко не йду, так близько. Я ходив в Оріховиці. Це тут поруч. Були гриби білі, саме білі”. В Ужгороді гриби можна придбати на ринку. О 8 ранку на П'яному ринку гриби продавали троє людей із Перечинського району. Від коментарів відмовилися. За кілограм просили 70 гривень.
На ринку “Білочка” також продавали гриби, які привезли з Перечинського району. Однак розповісти про свій товар не захотіли. Тим часом на вулиці Фединця продавчиня Руслана погодилася на коментар. Каже: щодня привозить до Ужгорода гриби з села Вільшинки на Перечинщині. Збирає їх разом із родиною.
“Не знаю, скільки тут є. До 30-ти кілограмів привозять. Вдома використовуємо: смажимо, маринуємо, сушимо, на зиму заготовляємо. Потім реалізація йде взимку — беруть сушені гриби. Від 70 гривень і вище за білі гриби”, — розповіла Руслана.
Спеціалістка відділу безпеки середовища життєдіяльності Держпродспоживслужби Закарпаття Світлана Гіба розповіла, що гриби необхідно збирати тільки добре відомі, які уже сформовані, в чистому середовищі, тобто в лісі. Не можна їх збирати біля шосе, залізниць, сміттєзвалищ.
“Отруєння грибами, як правило, наростають у часі. Не різкий початок, а такий поступовий. І до якої фази дійде отруєння, дуже важко визначити зразу. Тому хворого треба покласти в ліжко, дати теплої води чи теплого чаю, наприклад, ромашкового. Наскільки можливо, промити й обов’язково викликати лікаря”, — зазначила спеціалістка Держпродспоживслужби Закарпаття.
За словами Світлани Гіби, на Закарпатті у 2018-му році грибами отруїлися шестеро людей, у 2019-му – двоє. Цьогоріч поки жодного випадку. При цьому в області за останні п’ять років офіційно не зафіксували жодної смерті від такого отруєння.
До теми
- Герої без зброї: водій-сапер Михайло Яворський про розмінування, руйнування і людську уважність
- "Моя мрія отримати якісний протез здійснилася": історія закарпатського ветерана Йосипа Лакатоша
- “Закарпаття: у кадрі та серці”: стартував фотоконкурс про красу й унікальність регіону
- Мій найкращий концерт ще попереду. Владислав Юрош про першу скрипку та камерний оркестр
- «Традиції, що єднають» – унікальну рубрику започаткували дві громади - Закарпаття та Донеччини
- У Карпатському біосферному заповіднику зафіксували рідкісного червонокнижного птаха
- Раковецька начинка претендуватиме на статус нематеріальної культурної спадщини Закарпаття
- Школа безпеки 2.0: другий сезон завершено — підсумки піврічного проєкту для жінок і дівчат на Закарпатті
- «STEMLab Synergy» формує майбутнє освіти прикордонних регіонів: лабораторії, тренінги та профорієнтація
- Укрзалізниця запускає "Паспорт мандрівника" - отримати штамп можна буде і в Ужгороді
- Відновити Землю після різних екологічних катастроф – мета гри, яку розробили студенти УжНУ
- Прийшли понад 200 людей: у Закарпатській обласній станції переливання триває місячник донорства крові
- Жива історія: на Закарпатті досі працює автентичний водяний млин
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- «Не ризикуй життям — повідомляй в СБУ»: стендап-комік Василь Байдак звернувся до української молоді в рамках кампанії «Спали» ФСБшника»
- Єдиний в Україні: пілотний проєкт підтримки військових після фронту працює для 128-ї бригади
- В лікарнях Ужгорода та області — дефіцит донорської крові 1-, 3+ та 4+ групи
- На Закарпатті відбувся колоритний фестиваль коломийок
- 83% закарпатських угорців підтримують вступ України до ЄС
- Завтра розпочинається Петрів піст: як тримати його правильно?
До цієї новини немає коментарів