Все буде фалафель! Перше веганське кафе запрацювало в Ужгороді

Смачний веганський заклад "Be Healthy" з’явився у провулку "Малий Уж". Над дверима видніється слоган: "All you need is love and FALAFEL".
Кафе маленьке, але просторе й напрочуд миле. Тут синтезуються дерев’яні поверхні й фактура цегли, білий колір наповнений зеленими й лимонними акцентами. Є вазони, а високі стільці оснащені подушками з квітковими візерунками. Стіну розфарбувала художниця Юлія Ткаченко, яка оформляла "Гірчичне зерно", а логотип і "двері з лимонами" створила Аня Олаг.
У просторі вирізняються екологічні мотиви, адже посуд і пакування є крафтовими, соломинки зроблені з паперу, а столові прибори – з тростинного цукру. Вся їжа – власного виробництва, а сировина – від надійних постачальників здорових продуктів.
Ідея почалося з граноли й нового стилю життя
Як уже сказано, кафе відкрила ужгородка Крістіна Шитєв. Вона має диплом психолога, п’ять років працювала з філософією кави і загалом у сфері сервісу. Можливо, ви пам’ятаєте Крістіну з Duffort espresso bar? Уже там, а також у магазині спецій "Коріандр" вона продавала гранолу власного приготування, а також експериментувала у кав’ярні із сироїдними супами. Дівчина зізнається, що десь логічно після такого професійного досвіду дійти до власної справи.
"Нещодавно я перейшла на веганський стиль життя. Однак виявилося, що в Ужгороді нема закладів з веганською їжею. Я люблю куховарити, у Duffort почала готувати сироїдні супи, які подобалися гостям. Якраз вони і казали, що було би класно, якби у місті був заклад з такою їжею".
Проект за два місяці
Усе сталося спонтанно й доволі швидко. Влітку Крістіна звільнилася з роботи й міркувала, чим займатися далі. Виникла ідеї такої food-локації. Від задуму до відкриття пройшло два місяці. Повірили, підтримали й допомогли батьки й друзі: все робили спільно. Були і скептики, мовляв, такий формат не для Ужгорода, ніхто не знає про "Малий Уж" і запалу надовго не вистачить. Однак Крістіна та її близькі не вагалися.
"Дуже класно самотужки займатися власною справою, і коли тобі допомагають люди, яких ти знаєш, яким довіряєш. А ще скажу, що я не втомлююся, а кайфую від своєї роботи. Коли є цікава ідея, то фізична втома кудись зникає. Кафе працює до 19.00, але залишаюся тут і до 22.00, роблю цукерки й тістечка для наступного дня".
Меню
Їжа у "Be Healthy" — веганська та сироїдна. Крістіна все готує сама. Меню є тестовим. Наразі тут можна скуштувати бургер з фалафелем, лаваш із тофу й норі або з песто й тофу; кокосовий суп з карі, а також сочевичний з карі, пряний з гарбузом і зелений з авокадо; серед салатів є гарбузовий з буряком, нутовий. Представлена карта смузі: зі спіруліною і м’ятою, з чаєм "матча" і ківі, з керобом і бананом, ягідний. Солодощі також сироїдні: цукерки, тістечка, пудинги з чіа, гранола на рослинному молоці.
Меню буде сезонним і загалом постійно змінюватиметься. Холод приносить з собою теплі супи й гарячі напої без цукру й тваринного молока. З гарячих настоїв – масала, ройбуш, трав’яний збір, імбирний чай, безалкогольний глінтвейн, а також каскара – напій з висушеною м’якоттю кавових ягід.
Окрема історія з фалафелем, який звучить і у слогані. В Ужгороді складно знайти цю страву, тож дівчина вирішила сама робити такий фалафель, яким він має бути. Вже готувала буряковий, планує і з гарбузом спробувати. Є ідея випікання хліба.
А ще кафе має міні-маркет: на дерев’яному стелажі акуратно розташувалися крафтові пакетики з гранолою, сухим кокосовим, соєвим молоком, спіруліною, чаєм "матча".
Ціни. Сендвічі — 55 гривень, супи — 45 гривень, салати — 45 гривень, смузі — 40 гривень, гарячі напої — 35 гривень, солодощі — від 10 до 40 гривень.
Гості
Співрозмовниця каже, що серед перших гостей очікувала найбільше друзів і знайомих. На момент інтерв’ю заклад працював два тижні, а за цей час уже з’явилися постійні клієнти. Цікаво, що 70% відвідувачів є м’ясоїдами. А ще приходять консервативні містяни, яким за 60, однак вони готові до нових смакових відкриттів, тож залюбки повертаються у "Be Healthy".
Майбутні ідеї
Звісно, є плани! Засновниця бачить перспективу сервісу доставки. Можна буде готувати всілякі варіації локшини, рису для обіду на виніс.
У подальшому є ідея організувати своєрідне відкриття, бо кафе запускалося без розголосу і реклами, тільки сторінки у соцмережах були створені.
А ще цей простір може додати нового звучання провулку "Малий Уж". Чому би тут не організовувати невеличкі активності з музикою від діджеїв і незвичними смаколиками, яких раніше ми не куштували.
P.S.
"Be Healthy" – нова й маленька ніша в ресторанному Ужгороді, але якісна і з любов’ю.
"У цій справі є дві важливі речі – це ідея і любов до своєї праці. І найголовніше – любов до людей".
Евеліна Гурницька, Varosh
До теми
- Ужгород долучився до всеукраїнської акції «Дзеркало Незалежності»
- Найбільш інстаграмні місця в Ужгороді
- "Потрібна послуга для людей, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом": соціальне таксі працює в Ужгороді
- Закарпатська обласна станція переливання крові повідомляє про потребу в донорах крові усіх груп
- 48 перших класів: в Ужгороді триває підготовка до початку навчання
- Кількість першокласників в Ужгороді зменшилася
- Central Park від SENSAR Development: новий погляд на життя у великому місті
- Ветеранські організації про закон №12414: «Без довіри немає тилу»
- INCLUSIVE-ED4ALL: освіта для всіх і кожного у сільських громадах України та Румунії
- У Закарпатській обласній станції переливання нестача крові
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у червні 1925-го? (ФОТО)
- 108 хлопчиків та 80 дівчаток, серед яких 4 двійні, народилися в червні в Ужгороді
- Відновити Землю після різних екологічних катастроф – мета гри, яку розробили студенти УжНУ
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- В Ужгороді водій автобуса веде блог про свою роботу
- «Гладіатори» в ужгородському замку запрошують постріляти з лука
- Ужгородські школярі – серед найкращих на Всеукраїнському заході «Швидше, вище, сильніше – разом!»
- Пейзаж в об’єктиві тепловізора від військового Владислава Товтина можна придбати на благодійному аукціоні
- В Ужгородському скансені створять 3D моделі народного вбрання з різних регіонів Закарпаття
- Ужгородська школа мистецтв завершила 70-й, ювілейний, навчальний рік
До цієї новини немає коментарів