На Берегівщині рятувальники перевірили рибалок на "льодову" небезпеку

Днями рятувальники Берегівського міськрайонного відділу Управління ДСНС України Закарпатській області спільно з представниками Головного управління Закарпаттярибоохорони та громадською природоохоронною організацією "Берегфіш" провели профілактичний рейд місцями зимової риболовлі. Такі заходи, передусім, спрямовані на попередження людей, особливо любителів зимової рибалки, про небезпеку тонкого льоду, переохолодження та інші ризики, що можуть спіткати людину взимку.

 

І хоча трагічних випадків цієї зими на водоймах області рятувальниками ще не зафіксовано, проте втрачати пильність не варто. Через різкі перепади температури цьогорічна рибалка не надто безпечна, адже від того, що стовпчик термометра "скаче" то вверх, то вниз лід стає крихким, а подекуди й зовсім небезпечним. Проте не всі рибалки такою небезпекою переймаються. А інколи, у гонитві за більшим уловом, і взагалі забувають перевіряти лід на міцність, тим самим наражаючи себе на небезпеку.
Нагадати правила поведінки під час зимової риболовлі співробітники ДСНС вирушили вздовж річки Боржава. Під час зустрічей з рибалками рятувальники розповідали про першу медичну допомогу при переохолодженні та обмороженні. А також вручали профілактичні листівки з правилами безпечної поведінки на льоду.
Шановні любителі зимової риболовлі! Щоб Ваше захоплення принесло тільки приємні спогади та великий улов дотримуйтесь правил поведінки на льоду. Так, рибалкам слід пам’ятати, що під час підлідного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватись у групи. Рибалки повинні пробивати ополонки одну від одної на відстані 5-6 м.
Кожний любитель свіжого улову повинен мати на собі рятувальний жилет або лінь завдовжки 15-20 м з петлею на одному кінці і вантажем вагою 400-500 г на другому.
Якщо ж людина таки потрапила під кригу, передусім, не слід панікувати, а намагатися мислити конструктивно. Слід позбавитися зайвого вантажу. Утримуючись на поверхні, досягти краю ополонки з більш міцною кригою. Розкинути руки в сторони, щоб обпертися передпліччями й плечима на кригу. Постаратися лягти на кригу грудьми або спиною. Якщо крига слабка, підламувати її треба поступово в напрямку до берега й спробувати вибратися ще раз, коли відчуєте, що вона міцніша. У вузькій ополонці спробуйте надати тілу горизонтального положення, впершись ногами в протилежний край, при цьому ногами слід робити м’які плавальні рухи. Витягніть на кригу спочатку одну ногу, потім іншу. Швидко відкотіться якомога далі від краю ополонки й починайте відповзати від провалля. При цьому необхідно кликати на допомогу. Спробуйте дістатися людських помешкань, де вам допоможуть відігрітися й викликати медичну допомогу.

У ДСНС України у Закарпатській області
[foto]2014/01/27/225.jpg[/foto]

 

27 січня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів