Карпатські ведмеді мучаються від безсоння

Так, пацівники Національного природного парку "Синевир" на Закарпатті спостерігали у лісі активних диких ведмедів...

 

Чому не сплять ведмеді на Закарпатті? Одна з основних причин ведмежого безсоння — аномальна для січня тепла погода

Як повідомив ветлікар центру, ще у грудні чотири ведмеді вже готові були заснути. Вони мостили собі барлоги, стали більш повільними і лінивими, у них зменшився апетит. Роза та Бубочка на початку грудня навіть тиждень не виходили із берлоги їсти, тож в центрі думали, що вони вже сплять.

"Бурий ведмідь відноситься до найрозумніших хижаків і для того, щоб він перейшов до стану анабіозу, необхідно кілька основних факторів, — розповідає заступник начальника Центру реабілітації бурих ведмедів, ветеринарний лікар Михайло Маслей. — Це достатній запас жиру, низький температурний режим повітря та нормальний психоемоційний стан. Вагу ведмеді у центрі набрали достатню, більшість із них вже мають врівноважений психічний стан, а от теплий січень не дає можливості поринути у сон".

Минулого року у центрі заснула лише одна ведмедиця — тридцятирічна Іра — яка проспала 4 місяці.

"Проте січень видався теплим, у ведмедів знову з’явився апетит і про сон вони вже геть забули", — каже начальник Реабілітаційного центру бурих ведмедів Ярослав Бундзяк. —Ведмеді добре їдять, гуляють у лісі і дуже активні".

Тим не менше, це проблема, адже зимовий сон для ведмедів дуже важливий, бо це їхній природній інстинкт. Що ж до ведмедів реабілітаційного центру, вони все життя прожили у неволі, і більшість у жахливих умовах. Про зимовий ведмежий сон вони навіть не знають. Тому реабілітація їх у напіввільних умовах та повернення природних інстинктів — одне із основних завдань центру, повідомляє mukachevo.net.

Втім, як виявилося, безсоння мучить і деяких ведмедів на волі. Працівники НПП "Синевир" спостерігали у лісі активних диких ведмедів. За словами науковців, тепла погода серед зими теж порушила режим бурих, які вже давно мали відпочивати до весни.

[a href="http://karpatnews.in.ua/news/76050-bezsonnia-muchyt-vilnykh-karpatskykh-vedmediv.htm"]karpatnews[/a]

 

27 січня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів