ЗАКАРПАТСЬКІ ІСТОРИКИ ПЕРЕКОНАНІ, ЩО ІСТОРІЮ КРАЮ СПОТВОРЮЮТЬ

У вівторок 13 в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему "До чого може призвести неправильне трактування історії Закарпаття".

 

Своїми думками щодо висвітлення історичних подій області окремими істориками та людьми інших професій поділився кандидат історичних наук, завідувач відділу археології обласного краєзнавчого музею Йосип Кобаль. Він вважає, що історію краю спотворюють, і, найгірше те, що це роблять люди з науковими ступенями. Мова йде про національність "русин", яку на останній сесії визнала обласна рада. "Я за те, що кожна людина має право висловлюватися щодо історичних подій. Але протягом 15 років йде свідома дезінформація закарпатців,--каже Йосип Кобаль,--якою і займається професор з Канади Пола Магочі. Його докази базують на неперевірених фактах, а праці подаються без посилань на історичні джерела."
Численні ж дослідження українських та європейських науковців свідчать, розповів Йосип Кобаль про те, що русинами називали всіх східних слов’ян ( дані ще 13 століття), і зокрема галицьких та київських князів. Жодне з джерел до того ж не подає інформацію про те, що у нас бували Кирило та Мефодій і хрестили місцеве населення. Для підтвердження своїх слів закарпатський історик приніс численні наукові видання сучасного і попередніх століть, серед яких праці і Президента Чехословаччини Масарика.
Йосип Кобаль також вказує та не, що "русинські" лідери Духнович, Добрянський, Фенцик, насправді пропагували російську мову, і називали місцеве населення, яке є русинами, частиною російського народу.
Науковець переконаний, що поширенням неправдивої інформації, документально не підтвердженої, окремі особи намагаються перевірити на нашій території теорію штучно створеного народу та перетворюють цілий народ, який тут існував кілька століть тому у меншину.

 

15 березня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Микола Рахів Гуцул 2007-03-22 / 21:17:00

    Визнання "русинів" то розкол української нації жидами, та антиукраїнцями.За голосування в обласній раді потрібно голову ради судити за такі вчинки. Об"єднані українці то смерть жидам, москалям,мадяронам,шляхтачам та ін.тому вони нас і роз"єднують.Українці тримаймося купи тоді ми сила, пам"ятайте! Слава Україні!

  2. Ruthen 2007-03-16 / 19:01:00

    Яка держава, такі й "науковці".

  3. Микола 2007-03-16 / 18:46:00

    Коли кандидат історичних наук, завідувач відділу археології обласного краєзнавчого музею Йосип Кобаль на засіданні вказаного прес-клубу заявив, що Організація Об'єднаних Націй (коментуючи рекомендацію Комітету з ліквідаціх расизму ООН стосовно невізнання русинів в Україні) це щось на кшталт обласних громадських русинських організацій, то є показник оціночного рівня "науковців" які можуть хіба, що зганьбити Україну.

  4. Я 2007-03-16 / 17:19:00

    ХХХ має правду, хто з вас, русинів чи нерусинів, вартий свого майбутнього?

  5. Янко 2007-03-16 / 14:32:00

    Дякую Вам вшыткiм за дуже інтересні кометаріі и цінні інформаціі, айбо жаль аны єден з Вас не бов заціленный на моі вопросы? Є пан Кобаль "засекреченный", и зато ныч конкретного о нём не сміє ся знаты?

  6. Ung 2007-03-16 / 11:39:00

    Na Zakarpatti mensyna jakraz Ukrainci!
    Ne putajte Kobal i Kobel!

  7. історик 2007-03-16 / 11:22:00

    На обговоренні прапора Кобаль усіх насмішив. Мовляв, жовта фарба була ще на лапках дроздів з герба Другетів. Другет, він що представник корінного етносу? Так, за логікою Кобаля, Сталін нам приніс "серп і молот", тому і "серп..." нам теж треба відзначити на гербі? Не очікував, що Кобаль настільки некваліфікований історик, а може його просто попросили втягнутися у цей процес, прикриваючи бездоказові тези його званням "кандидата історичних наук"?

  8. Владислав 2007-03-16 / 10:57:00

    А що в 13 ст згадували про українців? Це, що, по Кобалю не існує такого народу, як українці? А що з словаками, сербами, росіянами, білорусами?

  9. Василь 2007-03-16 / 10:55:00

    Але найцікавіше, що по логіці Кобаля, не існує українського народу, адже тоді праві росіяни, які кажуть, як і Кобаль, що ми один з ними народ, ще з часів Київської Русі!

  10. xxx 2007-03-16 / 07:23:00

    к чему вся эта болтовня может привести в принципе?? и вообще история -- это проститутка, как надо под того и ляжет)) строить сегодня надо великое будущее

  11. Янко 2007-03-16 / 01:51:00

    Коли и де Кобаль скінчив Універсітет и учений ранг кандідата історічних наук?
    Окрем того, о яких першоджерелах говорить Кобаль? Як можуть боти першоджерела написане мадярськи, коли иштьи в року 1830 Лучкай написав історію Русинув по латинськи? Знає пан Кобаль класичний латинський и грецький язики так, убо мог употребляти сисі класичні язики для научноі роботи. Майбулше інформаціі мож найти в Бібліотеці Конгресу США, Вашингтон. Знає так добрі пан Кобаль англійськи, убо мог употребляти англійський язик для научноі роботи? Дякую файно за інформаціі.

  12. майкл 2007-03-15 / 21:20:00

    Кобаль то комуняка, а нині він герой. Гнати таких в шию КОБЕЛЮ!