Які бувають масляні фільтри

Які бувають масляні фільтри

 

Масляний фільтр належить до обов'язкових елементів змащувальної системи автомобіля. Його необхідно регулярно замінювати, за ступенем забруднення або після закінчення зазначеного виробником строку. У статті розповімо про основні різновиди масляних фільтрів.

Основні види фільтрів

За конструкцією виділяють розбірні та нерозбірні моделі. Перші включають знімний фільтруючий елемент, який можна замінити окремо. Це дуже зручно за купівлі дорогих деталей. А нерозбірними звичайно роблять недорогі фільтри масляні, які потрібно замінювати цілком. За способом розміщення їх поділяють на такі:

  1. Повнопротокові. Встановлюються поперек масляної трубки і пропускають всю кількість мастила крізь себе.
  2. Частковопротокові. Монтуються паралельно стінці маслопроводу та очищують лише частину оливи, але за багаторазового проходження досягається вищий ступінь очистки.
  3. Комбіновані. В деяких системах використовують обидва типи фільтрів.

Повнопротокові моделі доволі прості й забезпечують якісне фільтрування. Поки деталь нова, вона очищує всю кількість мастила і запобігає потраплянню домішків всередину двигуна. Але такі конструкції потребують частішої заміни, адже легко забиваються за використання неякісної оливи.

У більшості систем встановлений спеціальний клапан, який відкривається за несправності фільтра. Тоді не очищене мастило починає вільно потрапляти до двигуна, значно погіршуючи його характеристики і пришвидшуючи зношення. Тому за таким фільтром необхідно ретельно доглядати.

Частковопротокові менш ефективні, адже до двигуна постійно потрапляє певна кількість домішок. Вони не будуть заважати роботі системи навіть за повної несправності, проте їх використання дещо ризикове. Тому найкращою буде комбінація цих двох методів — так збільшиться час між техобслуговуваннями.

Що врахувати під час підбору

Найкращим рішенням буде вибір точно такого ж фільтра, який використовувався раніше. Для цього потрібно дізнатись маркування моделі, щоб підібрати в магазині точну копію. Інформацію можна взяти з інструкції з експлуатації, офіційного сайту виробника або знятого старого фільтра.

Але для автомобілів старше п'яти-семи років таке просте рішення часто недоступне. Причини бувають різними: заводську модель перестали випускати або внаслідок значного зносу знадобилось значно густіше мастило. У такому разі необхідно спиратись на головні характеристики і скористатися рекомендаціями продавця.

 

05 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів