В Ужгороді цього тижня школярі зустрічаються із Героєм України Володимиром Жемчуговим

В Ужгороді цього тижня школярі зустрічаються із Героєм України Володимиром Жемчуговим
Про це повідомили у міськраді.

 

Пресконференція Героя України Володимира Жемчугова, який розповів про освітній проєкт «Як починалась війна», відбулася днями в Ужгородській міській раді. У межах проєкту пан Володимир цього тижня проведе зустрічі із ліцеїстами міських закладів освіти.

Міський голова Богдан Андріїв подякував Герою за мужність, боротьбу і справжній героїзм, за великий внесок у виховання молоді – покоління справжніх патріотів. Додав, що дуже цінно, що школярі почують розповіді з перших уст, від очевидця та безпосереднього учасника опору російській агресії.

Володимир Жемчугов розповів, що передувало започаткуванню освітнього проєкту. Під час зустрічі в одній зі шкіл на Київщині школяр запитав: «Кому мені вірити?». Виявляється, у 1 клас він пішов у Донецьку, де йому запам’яталося, як разом із вчителькою зайшли двоє озброєних росіян, які розповідали першокласникам про український фашизм, що «прагне знищити своїх громадян і хоче напасти на росіян». Під час зустрічі він почув інше – від українського героя, від українських військових. Однак, каже Володимир Жемчугов, усе одразу стало на свої місця після запитання: «А що робили озброєні росіяни у твоєму рідному місті в Україні?».

Тоді стало очевидним, що росте покоління, яке було надто юним, коли війна увійшла в їхнє життя. Цьому поколінню потрібна правда від очевидців. Тож Володимир Жемчугов, який до того займався проєктом про кремлівських в’язнів, вирішив присвятити себе роботі з молоддю, адже саме на неї завжди найбільше зазіхала російська пропаганда, яка багато років вела потужну інформаційну війну.

Протягом тижня школярі ужгородських ліцеїв ім.Т.Г.Шевченка, «Лідер», «Перспектива», №№5 та 8 зможуть поспілкуватися із Володимиром Павловичем, подивитися документальний фільм «Як починалась війна. Хроніки. Свідки», герої якого – звичайні люди, учасники подій 2014 року, очевидці того, що відбувалось в Криму, на Луганщині, Донеччині, Харківщині; журналісти й правозахисники, підприємці та історики, люди різного фаху, але однієї долі, покаліченої війною.

У пресконфренції взяли участь координаторка проєкту від ДП «Центр захисту інформаційного простору України» Олена Жемчугова, заступники міського голови Вадим Борець, Іван Завидняк, Михайло Маргіта, секретар міської ради Ігор Чорній, начальниця управління освіти Ужгородської міськради Наталія Баранюк, начальниця відділу закладів освіти управління освіти міської ради Олена Габор, депутат міської ради Володимир Мильо, журналісти.

Довідково.  Володимир Жемчугов народився 1970 року в Луганській області. Із травня 2014 року – організатор та активний учасник руху опору проти російської окупації на Луганщині, «український партизан», Герой України. Із травня 2014 року до 29 вересня 2015 року в інформаційній координації з ЗСУ провів 30 успішних диверсійних операцій на території так званої лнр. Виконуючи відповідальне бойове завдання, він підірвався на міні й втратив руки та зір, а тоді ще й потрапив у полон, де рік провів у застінках так званої лнр у нелюдських умовах Звільнений з полону шляхом обміну.

За особисту мужність та героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу 21 січня 2017 року Володимиру Жемчугову присвоєно звання Герой України з врученням ордену «Золота Зірка». Із 2018 року активний учасник державних та волонтерських заходів в Україні та за кордоном, зокрема проводить національно-патріотичні лекції-бесіди зі студентами, школярами, курсантами, військовослужбовцями.

 

20 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів