38 шкіл Закарпаття увійшли до проєкту ООН з організації харчування дітей

38 шкіл Закарпаття увійшли до проєкту ООН з організації харчування дітей

 

акарпатські школи матимуть можливість вдосконалити організацію харчування завдяки підтримці Всесвітньої продовольчої програми ООН. За результатами відбору в ініціативі візьмуть участь 38 закладів загальної середньої освіти нашої області.

Про особливості реалізації проєкту в регіоні сьогодні йшлося на воркшопі за участю керівництва профільного структурного підрозділу обласної військової адміністрації, органів управління освітою громад та представників Програми шкільного харчування ВПП ООН.

«Ще до початку повномасштабного вторгнення перша леді Олена Зеленська започаткувала реформу шкільного харчування. Зараз попри війну та завдяки підтримці міжнародних партнерів ми продовжуємо працювати в цьому напрямку», – підкреслила директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець.

Також вона привітала школи, які стали учасницями проєкту Всесвітньої продовольчої програми ООН. Він передбачає надання фінансової підтримки закладам у 2023/2024 навчальному році для організації та забезпечення гарячого харчування для учнів початкових класів.

Основна мета – допомогти школам та громадам у реалізації завдань реформи шкільного харчування шляхом підвищення якості їжі, а також підтримати батьків, які мають економічні труднощі. На цьому наголосила керівниця програмного підрозділу Всесвітньої Продовольчої Програми ООН Анастасія Фойльнер.

«Заклади освіти відіграють важливу роль у формуванні звички правильно харчуватися та вести здоровий спосіб життя. Саме початкова школа є тим вікном можливостей, де можна допомогти дітям сформувати корисні харчові звички», – зазначила вона.

За словами Дмитра Мірошнікова, програмного спеціаліста з моніторингу та оцінки ВПП ООН, для покращення системи шкільного харчування в межах проєкту проводитимуть постфінансування з виплатою кожній школі коштів за 30% наданих впродовж місяця порцій гарячого харчування згідно зі звітними документами.

Під час воркшопу обговорили, як у сучасних реаліях організувати здорове та збалансоване харчування в школах, концепцію Програми шкільного харчування Всесвітньої продовольчої програми ООН, основні етапи та сценарії реалізації проєкту тощо. Зокрема, зараз у Закарпатській області триває підготовка до підписання відповідних договорів з 19 територіальними громадами.

До Програми з покращення шкільного харчування в 11 областях України загалом планують залучити близько 600 закладів освіти. Серед основних критеріїв відбору шкіл для участі в Програмі є пропорція кількості ВПО до загальної кількості учнів початкової ланки, відстань до райцентру (у програмі не беруть участь школи з обласних центрів, приватного або обласного підпорядкування), кількість учнів 1-4 класів, вартість порції гарячого харчування тощо.

 

14 вересня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів