Інвестор Сергій Токарєв про те, як українська IT-сфера бере участь у розвитку військових технологій

Інвестор Сергій Токарєв про те, як українська IT-сфера бере участь у розвитку військових технологій
Засновник Roosh Сергій Токарєв пояснив, чому military tech стала трендовою галуззю українського ІТ

 

Напрямок Military tech почав активно розвиватися в Україні через військову агресію Росії. До його розвитку залучено і представників вітчизняної IT-сфери, які допомагають створювати високотехнологічне озброєння для ЗСУ. Модернізовані безпілотники, ПЗ для управління бойовою технікою, системи аналітики, радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони — їхнє прискорене виробництво зараз стоїть у пріоритеті.

Засновник компанії Roosh Сергій Токарєв не сумнівається, що й після перемоги у війні українці продовжать розвивати військові технології. На те є причини. Про них підприємець розповів у своєму інтерв'ю.

Мета - запобігти спробам реваншу

Україна має величезний стимул для того, щоб і надалі розвиватися у сфері мілітарі-тех, — це агресивний сусід. Так уже склалося, що ми маємо спільний кордон із державою, яка, швидше за все, не залишить спроб захопити українські території. На думку Сергія Токарєва, ми повинні про це пам'ятати, бути напоготові і підвищувати свою боєздатність, щоб у будь-який момент відобразити загрозу.

«На мою думку, найстрашніше станеться не сьогодні, а протягом наступних 5-10 років. Зрозуміло, зараз Росія програє, росіяни не переживуть це приниження, а тому буде спроба реваншу. Питання: що ми зробимо, щоб запобігти цьому», - міркує бізнесмен.

Україна вже почала робити перші кроки у розвитку військових технологій. Зокрема, Міністерство цифрової трансформації нещодавно оголосило свої плани запустити кластер military tech, щоб підтримати фахівців, які розробляють інноваційні рішення на користь військової сфери. Українські айтішники активно працюють над програмним забезпеченням для управління БПЛА та системами радіоелектронної боротьби (РЕБ). На окрему увагу заслуговує аналітика - якісна обробка даних, що надходять.

IT-компанія Roosh, яку заснував Сергій Токарєв, не бере участі у подібних проектах, проте сам підприємець, як приватна особа, фінансує розвиток продуктів із суміжних напрямків. Один із них — аналітичний інструмент у сфері безпеки.

Потенційні тренди military tech

Українська високотехнологічна зброя вже активно використовується на фронті. Наприклад, ми знайшли способи переробляти та вдосконалювати старі радянські БПЛА, і тепер вони можуть переміщатися на відстань до 1200 км та вражати військові цілі ворога.

Сергій Токарєв зазначає, що безпілотники загалом стали серйозним трендом в Україні. Ці пристрої показали свою ефективність: вони чітко виконують бойові завдання з мінімальним ризиком для військових, які ними керують. Тому робота з БПЛА стала одним із пріоритетних напрямів розвитку у Мілтек. Як приклад, інвестор наводить проект «Армія дронів», який допомагає забезпечувати ЗСУ безпілотниками. У рамках цієї ініціативи держава виділила 20 мільярдів гривень на закупівлю апаратів вітчизняного виробництва.

Також бізнесмен згадав про розробку недорогих та водночас прогресивних систем ППО для захисту від ворожих дронів-камікадзе «Шахед». Російські БПЛА виявляються по звуку на ранніх стадіях наближення і найчастіше збиваються до того, як завдадуть шкоди критичній інфраструктурі.

Ще одним трендом розвитку військових технологій в Україні, за словами Сергія Токарєва, можуть стати апарати з функцією дистанційного керування від невеликих реактивних безпілотників до автономних танків. Їхнє виробництво буде недешевим, проте вони зможуть працювати без особистої присутності військових.

«Прогресивний світ не бачив війни такого масштабу, як російська агресія в Україні, вже майже сотню років. А з таким застосуванням технологій, тим більше», - підбиває підсумки Сергій Токарєв. На його думку, інноваційні рішення сильно змінять методи та стратегії ведення бою. В результаті всі наступні великі військові конфлікти, якщо такі виникнуть, швидше за все, будуть «безпілотними» і дадуть змогу зберегти людське життя на полі битви.

 

 

22 березня 2023р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів