Що ставлять на стіл на Великдень поза Закарпаттям та Україною?

Великобританія — Печеня з молочного ягняти (Roast Spring Lamb)
У Страсну п’ятницю британці їдять hot cross buns — булочки зі спеціями, прикрашені візерунком у вигляді хреста. А в саму Великодню неділю у Британії прийнято готувати печеню з молочного ягняти.
Франція — Бараняча нога (Le Gigot d Agneau Pascal)
У Франції теж готують ягня на Великдень. Традиційне блюдо — бараняча нога, запечена в духовці з прованськими травами, кмином, часником і оливковою олією. На гарнір подають зелену квасолю і печена картопля.
Німеччина — Великодній баранець (Osterlamm)
На захід від Німеччини – у Франції і Великобританії – на Великдень готують страви з ягняти, а на схід воліють на свято є солодощі, зразок пасок і пасок. Німці ж поєднали ці дві традиції — готують солодкі пироги у формі ягня.
Польща — Мазурка (Mazurek)
У Польщі на Великдень їдять мазурки — пісочне печиво з фруктовими і горіховими начинками. Спочатку мазурки готували зі сливами й яблуками, але сучасні рецепти частіше пропонують робити печиво з апельсинами або лимонами. В начинку коржиків прийнято додавати подрібнений мигдаль або волоські горіхи, а зверху посипати цукровою пудрою або прикрашати глазур’ю.
Хорватія — Пинца (Pinca)
У Хорватії на Великдень їдять пинцу — пиріг з лимонною або апельсиновою цедрою, сухофруктами, родзинками або цукатами. За старою традицією, перед запіканням на пинце роблять візерунок у формі хреста. Крім пирога, на стіл зазвичай подають шинку, варені яйця, редис і зелений лук. У хорватів прийнято святити їжу на великодньому церковній службі.
Греція — Магирица (Μαγειρ?τσα)
У православній Греції на Великдень їдять і смажене ягня, як у Франції і Британії, і солодкий хліб цуреки. Напередодні свята, ввечері Великої суботи, греки готують магирицу — ситний суп з потрухами, яєчно-лимонною заправкою і зеленню. Це перше м’ясне блюдо розговіння після Великого посту, і традиційно його готують з ліверу пасхального ягняти. Магирицу зазвичай подають на стіл вночі, відразу після Великодньої служби.
Італія — Коломба Паскуале (Colomba Pasquale або Colomba di Pasqua)
Як немає двох однакових піц, так і навряд чи ви знайдете в Італії дві однакових коломбы — у кожного свій рецепт. Цей високий сухуватий пиріг готують з дріжджового тіста з додаванням тертої апельсинової цедри, цукатів або родзинок. Печуть його у формі голуба (дослівний переклад італійського назви — «великодній голубка»), а зверху посипають шматочками мигдалю і цукром. Виходить солодкий символ світу і воскресіння.
Джерело: Політека
До теми
- Закарпатцям на замітку: відтепер за ремонт або миття авто у дворах або на вулиці - штраф
- Укрзалізниця призначила додаткові потяги на літній період, зокрема й на Закарпаття
- Закарпатцям - про нові правила відшкодування за спожиті житлово-комунальні послуги за розміщення переселенців
- «Укрзалізниця» посилює контроль на вокзалах: на що потрібно звернути увагу
- Декретна відпустка: чи включають її до страхового стажу?
- Укрзалізниця запустить додатковий потяг "Київ — Ясіня": продаж квитків уже відкрито
- Патрульна поліція Закарпаття нагадує: не можна залишати в автомобілі дітей і тварин під час спеки
- 49 перших класів у Ужгороді вже сформовано – дивіться, де ще є вільні місця
- Укрзалізниця продовжила курсування додаткового поїзда "Ужгород — Київ"
- Закарпатцям - про нові правила техогляду авто
- Головні зміни для українців з 1 червня 2025 року: повний список нововведень
- Поради велосипедистам від закарпатських патрульних
- Квитки вже у продажу: оголошено рейси додаткового потяга Ужгород — Київ
- Людей, які пережили втрату, запрошують на зустріч з психологинями
- Епідемія вже близько? Все, що варто знати про кір
- Захист передусім: обираємо ідеальний чохол для Samsung Galaxy S20 FE
- Чому важливо внести відомості про майно до реєстру речових прав
- Як подати заявку на компенсацію за пошкоджене майно?
- Які обстеження безоплатні у сімейного лікаря?
- Перевізникам на замітку: сьогодні, 1 травня, Угорщина запроваджує обмеження для транспорту понад 7,5 т
До цієї новини немає коментарів