Процес приготування займає три дні, а розписування — до восьми годин. Як на Закарпатті печуть традиційні медяники

Марія Чорій почала пекти традиційні медяники з 2018 року.
"Коли моя сестричка виходила заміж і запросила мене стати першою кумою (свідком), то я вже почала активніше шукати вчителя, бо хотілось по традиції. А за давньою традицією перша кума мала спекти медяник на весілля", — розповіла Марія.
За її словами, було важко знайти людину, яка б навчала готувати цю випічку.
"І коли у мене вже опустилися руки, то знайомі відправили ще до однієї жінки, яка колись була кухаркою на весіллях і знала, як робиться медяник. Тож вона мені і розказала технологію та стародавній рецепт, але коли я приготувала по тому рецепту медяник, він вийшов гіркий, тож прийшлось експериментувати і на основі того рецепта розробити свій, адже кожна ґаздиня по своєму готує" — сказала Марія Чорій.
Марія Чорій
Як готують традиційний медяник
За словами Марії Чорій рецепт та технологія приготування медяника тримається в секреті.
"На смак медяник дуже насичений, адже до його складу входить понад 16 інгредієнтів, серед яких і різні спеції. Основним інгредієнтом є мед, тому і назва медяник. Переважно, як і у всіх кондитерських виробах, використовуються яйця, цукор, масло та інші продукти", — розповідає жінка.
Марія Чорій
Процес приготування традиційного медяника триває три дні.
"Спочатку потрібно підготувати всі інгредієнти та заколотити медяник. Випікається він близько 3-3,5 годин, це залежить від розміру виробу та духовки. Після випічки медяник повинен вистоятися та охолонути. Потім його затягають шоколадною глазур'ю (склицею), а вже тоді і розмальовують".
Процес розписування медяника може тривати і до восьми годин.
Марія Чорій
На які свята готують традиційні медяники
Здавна медяник готували лише на весілля, бо по тому, як печеться медяник, і визначили долю майбутньої сім'ї. Також з ним пов'язана весільна традиція:
"На другий день весілля — поправках, де збиралися найближчі — молоді ставала з обох боків столу та розривали медяник. Вважалося, хто більше урве, той довше жити буде", — сказала Марія.
Марія Чорій
За її словами, зараз медяник замовляють на різні події та свята. "Дуже популярні вони стали на Великдень. Бо, оскільки заведено у нас у кошики ставити тісто, то люди замість тіста з кремом почали ставити медянички: і має гарний вигляд, і кошик не мастить, і рідна традиція".
"Але медяник робиться тільки на замовлення, бо здавна вважалося, що у медяникові відображається людська доля. Тому, як немає одинакових доль, так немає одинакових медяників", — підсумувала Марія Чорій.
Тетяна Черевко, Суспільне Ужгород
До теми
- Закарпатські патрульні нагадують пішоходам про їхні права та обов'язки
- На Закарпатті продовжують реабілітаційні заходи для бійців, які повернулися із зони бойових дій
- Захисник "Азовсталі" з Чопа Олексій Чорпіта провів у полоні майже три роки. Вдома на нього чекали мама та сестра
- ТОП-10 закарпатських квітучих маршрутів, які викликають захоплення у туристів
- Батько написав про полеглого сина: В Ужгороді презентували унікальне видання – книгу «Доброволець»
- Дату беатифікації блаженного Петра Павла Ороса на Закарпатті перенесено
- Науковці ведуть цілодобову пряму трансляцію життя сов із гнізда птахів на Закарпатті
- Поливаний понеділок: традиції, обряди та цікаві факти
- Богдан Андріїв: "Нехай у кожному серці Великдень запалить промінь любові, надії та єдності"
- Світле свято Воскресіння Христового - головні традиції та звичаї Великодня
- Людмила Губаль: «Писанка — це лист до Бога»
- Як на Закарпатті створюють традиційну бойківську писанку: техніка та орнаменти
- Розклад Великодніх богослужінь та освячення пасок у храмах Ужгорода
- Плануйте поїздки: на Великодні свята на кордонах Закарпаття очікується збільшення черг
- Ужгородський батальйон ТрО терміново шукає операторів БПЛА та спеціалістів з РЕБ
- Майбутні підприємці Закарпаття ярмаркували у Львові
- Група Tolk стала найчисельнішою командою благодійного півмарафону в Ужгороді
- Рожева весна на тарілці: в Ужгороді створили сакура-меню зі справжніми квітами
- Сьогодні - Вербна неділя
- Закарпаття знову прийняло евакуаційний потяг - цього разу із Донеччини
До цієї новини немає коментарів