Голова Держлісагентства: "До 80 відсотків негативу, який принижує лісову галузь, надходить з Карпат"

Голова Держлісагентства: "До 80 відсотків негативу, який принижує лісову галузь, надходить з Карпат"
Під час робочої поїздки на Закарпаття голова Держлісагенства України Юрій Болоховець запросив на  засідання своєрідного круглого  столу керівництво обллісмисливгоспу, директорів лісгоспів, окремих науковців і лісозаготівельників та журналістів.

 

Розмова, зважаючи на воєнний стан у державі, виявилася предметною і принциповою. З настановами. З певною критикою результатів діяльності провідної галузі Закарпаття. Очільник зажадав насамперед навести лад у лісовому господарстві області загалом і торгівлі деревиною зокрема. Для цього є всі передумови. Адже ресурс регіону – величезний. І поновлювальний. Держлісгоспам належить майже 600 тисяч гектарів площ. За лісистістю – понад 51 відсоток -  і запасами деревини регіон займає перше місце в Україні.

Керівник Держлісагенства окремо наголосив, що торік у жовтні була призначена начальницею лісового управління Вікторія Білоусова – «ваша, місцева», за якою немає ніякого корупційного шлейфу. Та проблеми, попри це все, існують. Далі поінформував про підсумки аудиту у чотирьох лісгоспах. За його результатами достроково розірвано контракт з директорами Ужгородського, Мокрянського, Брустурянського і Довжанського лісгоспів.

До 80 відсотків негативу, який принижує лісову галузь, надходить з Карпат. Тому і тут, акцентував Ю. Болоховець, є над чим працювати.  Далі повів мову про рівень щомісячної заробітної плати. Це показник дуже промовистий і багато про що свідчить. Середня платня у багатющій на лісорерурс  Закарпатській області – 12700 грн., у практично безлісистій Херсонській – 17500, а у Хмельницькій (із лісистістю в 13%) –до 30000 грн.  Отже, висновок простий: лісівники явно не живуть на одну зарплату. Тому й така кількість корупційних скандалів у деяких районах області. Голова Держлісагенства констатував, що про це він знає і відповідним чином реагує. Також сказав, що порівняно з позаминулим роком на Закарпатті торік на 80 тисяч кубометрів менше заготовлено деревини. У воєнний час це неприпустимо… У цьому ж ключі пан голова навів й інші факти. Зокрема, й у виконанні президентської програми «Зелена країна» серед областей Закарпатська не перша… Висновок напрошується такий, що керівництву облуправління лісмисливгоспу є над чим працювати.

Ю. Болоховець докладно відповідав на питання власного кореспондента «Голосу України» про ефект злиття-укрупнення  лісгоспів та трелювання у Карпатах колісною і гусеничною технікою, назвавши їх важливими і дуже актуальними для галузі.

… Виступи і настанови очільника Держлісагенства викликали серйозний інтерес у присутніх. Зокрема, про це автору цих рядків зізналися досвідчені лісівники області - три Василі: Агій, Анталовський і Кий.

На завершення керівник лісової галузі держави констатував: нині 5,5 тисяч лісівників боронять Україну від загарбника.

Перед учасниками круглого столу також виступили заступник голови ОВА, депутат обласної ради Василь Іванчо та керівник спеціалізованої екологічної прокуратури Закарпатської облпрокуратури Іван Форгачі.

Василь НИТКА.

На знімку під час роботи круглого столу (зліва на право): Вікторія Білоусова, Юрій Болоховець, Василь Іванчо та Іван Форгачі.  

Фото автора.

 

 

27 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів