Як закарпатець Бейла Бачкаї виготовляє соняшникову та гарбузову олію (ВІДЕО)

Чоловік має 5 га землі. З 2016 року Бейла почав разом з сім’єю виготовляти олію. "У мене з’явилася можливість купити власний прес. І тоді ми вирішили разом із сім’єю продовжити ці давні традиції та займатися віджимом не тільки соняшникової олії, а й гарбузової", — каже фермер.
.jpg)
"Ось тоді була величезна робота, але ми пішли на це, оскільки вже посіяли і хотіли побачити результат нашої праці. Тому, якщо хочемо тут сіяти та збирати врожай комбайном, потрібно садити на декількох гектарах, щоб комбайну варто було сюди їхати", — розповів Бейла Бачкаї.
.jpg)
Бейла Бачкаї каже: виготовлення олії займає близько року. Спочатку треба посіяти соняшник, виростити його, комбайном зібрати з поля, далі очистити насіння і віджати олію.
"Після віджиму олія не стікає такою чистою, яку хоче покупець чи бачимо в пляшках. Перший етап - коли в олії ще плаває дрібне сміття, яке через тиждень осідає природнім шляхом при нормальній температурі. Алеосновний етап настає через 10-14 днів - це вже та олія, яку бачимо у наступному контейнері, її вже розливаємо в пляшки.Це весь процес виготовлення олії. Ми не придбали фільтрувальне обладнання, оскільки воно дуже дороге, а ми не виробляємо таку кількість, щоб варто булойого придбати. Тому й надаліпрацюємо за традиційним методом".
.jpg)
Бейла Бачкаї робить олію і з гарбузового насіння. "Ми також вирощуємо гарбуз, із його насіння без шкарлупи також віджимаємо олію, яку в багатьох місцях називають "зеленим золотом". У пляшці гарбузова олія виглядає червоного кольору, насправді, у неї зелене забарвлення".
За словами Бейли Бачкаї, й майбутньому планує робити олію з виноградних кісточок.
Суспільне Закарпаття
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- День спільної пам’яті, тиші й молитви: чому закарпатці 1 листопада поминають померлих
- Пітятко, ружа, тинґириця, калап, ґарадичі: топ-25 слів закарпатського діалекту
- Карета швидкої допомоги «Оксана»: артефакт війни – в Ужгородському замку
- Ветеранська справа: як поблизу Мукачева вирощують креветку та африканського сомика
- Понад 350 пацієнтів з інсультом зафіксували за 9 місяців на Закарпатті
- "Ми не можемо щось дати, якщо самі цього не маємо", — Василь Мандзюк про роботу капелана в тилу
- Черги на кордонах із ЄС: осінні канікули та нова система контролю спричинили затори
- ID-паспорт для пораненого військового - без черг, бюрократії й затримок
- Які штами грипу циркулюватимуть в Закарпатті, чи зафіксовані вже випадки і коли чекати на епідемію
- Простір підтримки і відновлення: на Закарпатті допомагають військовим повернути рівновагу
- «Бограч-index» – жовтень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 2,1%
- На Закарпатті збільшується кількість хворих на ГРВІ: медики радять подбати про імунітет
- На Закарпатті вакцинувалися проти грипу 642 людини
- Закарпатка створила клінінговий бізнес завдяки Службі зайнятості
- Серйозна розмова: як українським батькам навчити дітей розуміти свої права
- На Закарпатті побільшало злочинів за участю неповнолітніх, але зменшилася кількість тяжких правопорушень
- Імпровізація через емоції: в Ужгороді діє плейбек-театр для підлітків та дорослих
- Кожна дитина важлива - "Дорога життя" в Ужгороді доводить це вже 26 років
- За минулий тиждень на грип та ГРІ на Закарпатті захворіло 3375 осіб
- Закарпатців запрошуєть реєструватися га School of Resilience — безкоштовний проєкт для особистісного розвитку молоді

До цієї новини немає коментарів