Як закарпатець Бейла Бачкаї виготовляє соняшникову та гарбузову олію (ВІДЕО)
Чоловік має 5 га землі. З 2016 року Бейла почав разом з сім’єю виготовляти олію. "У мене з’явилася можливість купити власний прес. І тоді ми вирішили разом із сім’єю продовжити ці давні традиції та займатися віджимом не тільки соняшникової олії, а й гарбузової", — каже фермер.
"Ось тоді була величезна робота, але ми пішли на це, оскільки вже посіяли і хотіли побачити результат нашої праці. Тому, якщо хочемо тут сіяти та збирати врожай комбайном, потрібно садити на декількох гектарах, щоб комбайну варто було сюди їхати", — розповів Бейла Бачкаї.
Бейла Бачкаї каже: виготовлення олії займає близько року. Спочатку треба посіяти соняшник, виростити його, комбайном зібрати з поля, далі очистити насіння і віджати олію.
"Після віджиму олія не стікає такою чистою, яку хоче покупець чи бачимо в пляшках. Перший етап - коли в олії ще плаває дрібне сміття, яке через тиждень осідає природнім шляхом при нормальній температурі. Алеосновний етап настає через 10-14 днів - це вже та олія, яку бачимо у наступному контейнері, її вже розливаємо в пляшки.Це весь процес виготовлення олії. Ми не придбали фільтрувальне обладнання, оскільки воно дуже дороге, а ми не виробляємо таку кількість, щоб варто булойого придбати. Тому й надаліпрацюємо за традиційним методом".
Бейла Бачкаї робить олію і з гарбузового насіння. "Ми також вирощуємо гарбуз, із його насіння без шкарлупи також віджимаємо олію, яку в багатьох місцях називають "зеленим золотом". У пляшці гарбузова олія виглядає червоного кольору, насправді, у неї зелене забарвлення".
За словами Бейли Бачкаї, й майбутньому планує робити олію з виноградних кісточок.
Суспільне Закарпаття
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
-->
До теми
- Великодні подарунки захисникам: закарпатські школярі відправили на фронт 70 пасок
- Закарпатських фотографів запрошують подавати світлини на виставку «Закарпаття і війна. Два непрості роки»
- Працівники Держаудитслужби в Закарпатській області долучилися до акції «Вареники для військових»
- В Ужгороді відбувся благодійний футбольний матч на підтримку пораненого нацгвардійця
- Минулоріч на Закарпатті від туберкульозу померла 141 людина
- Команда Chysto.de запрошує на перший у цьому році екопікнік у Карпатах
- Чехія запустить другий залізничний маршрут до України
- Сьогодні — Вербна неділя у греко-католиків та католиків Закарпаття
- Інклюзія під час війни: як живуть дитячі інтернати в нинішніх умовах
- Закарпатська митниця запрошує молодих спеціалістів оновити кадровий потенціал
- Великоднє прохання від Федора Шандора: збір на дрони замість тонни салатів
- Важливо, щоб у закарпатських закладах освіти готували кваліфікованих фахівців! Що для цього потрібно?
- Купити квиток у Відень чи Будапешт можна онлайн
- Закарпатські гвардійці відзначили річницю створення підрозділу Національної гвардії у регіоні
- Віддав життя, прикриваючи відхід свого батальйону. Історія полеглого Героя із Закарпаття Андрія Літуна
- «Перший бій покаже, хто стане воїном…» Боєць 128-ї бригади переніс 9 операцій, вдягнув протез і повернувся до побратимів
- Всеукраїнське опитування вчителів: визначаємо найпріоритетніші потреби й навички
- Втратив руку під час евакуації побратимів: історія пораненого військового Андрія Оришка
- "Війна з тильного боку". Закарпатський письменник Андрій Любка видав нову книгу про війну
- «Щодня встаю о 3-й ранку, щоб о 6-й хлопці на бойових позиціях мали гарячий сніданок…» Історії з фронту від 128-ї бригади
До цієї новини немає коментарів