Як закарпатець Бейла Бачкаї виготовляє соняшникову та гарбузову олію (ВІДЕО)

Чоловік має 5 га землі. З 2016 року Бейла почав разом з сім’єю виготовляти олію. "У мене з’явилася можливість купити власний прес. І тоді ми вирішили разом із сім’єю продовжити ці давні традиції та займатися віджимом не тільки соняшникової олії, а й гарбузової", — каже фермер.
"Ось тоді була величезна робота, але ми пішли на це, оскільки вже посіяли і хотіли побачити результат нашої праці. Тому, якщо хочемо тут сіяти та збирати врожай комбайном, потрібно садити на декількох гектарах, щоб комбайну варто було сюди їхати", — розповів Бейла Бачкаї.
Бейла Бачкаї каже: виготовлення олії займає близько року. Спочатку треба посіяти соняшник, виростити його, комбайном зібрати з поля, далі очистити насіння і віджати олію.
"Після віджиму олія не стікає такою чистою, яку хоче покупець чи бачимо в пляшках. Перший етап - коли в олії ще плаває дрібне сміття, яке через тиждень осідає природнім шляхом при нормальній температурі. Алеосновний етап настає через 10-14 днів - це вже та олія, яку бачимо у наступному контейнері, її вже розливаємо в пляшки.Це весь процес виготовлення олії. Ми не придбали фільтрувальне обладнання, оскільки воно дуже дороге, а ми не виробляємо таку кількість, щоб варто булойого придбати. Тому й надаліпрацюємо за традиційним методом".
Бейла Бачкаї робить олію і з гарбузового насіння. "Ми також вирощуємо гарбуз, із його насіння без шкарлупи також віджимаємо олію, яку в багатьох місцях називають "зеленим золотом". У пляшці гарбузова олія виглядає червоного кольору, насправді, у неї зелене забарвлення".
За словами Бейли Бачкаї, й майбутньому планує робити олію з виноградних кісточок.
Суспільне Закарпаття
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Закарпаття: за останній тиждень підтверджено три десятки випадків COVID-19
- «Бограч-index» – серпень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 11%
- Нацпарк «Синевир» – домівка для понад 30 врятованих бурих ведмедів
- Закарпатська обласна станція переливання крові повідомляє про потребу в донорах крові усіх груп
- "Повертаю себе собі" - проєкт, мета якого допомогти ветеранам і родинам знайти нові точки опори
- Стіл для найсміливіших із нас – традиція вшанування пам’яті про захисників України. Долучайтесь!
- Мистецька резиденція неподалік Ужгорода має шанс стати центром культурного життя Закарпаття
- Унікальне видання - за донат: Федір Шандор пропонує поповнити бібліоколекції виданням "Мілітарна хроніка Закарпаття"
- "Казали, що ми не повинні жити на світі, бо ми роми, ми зіпсована нація", — згадують очевидці нацистського геноциду
- Ветеранська політика в дії: приклад успішної інтеграції захисників України у поліції в Закарпатській області
- Тея, Муначімсо Айві, Раліна, Деян, Теодор, Іслам - серед імен, які закарпатці давали своїм дітям цьогоріч
- Бичківський медяник: вишиваний оберіг, який можна спробувати на смак
- На Закарпатті найгірші результати НМТ з української мови та математики, але найкращі – з хімії
- “Від зерна до хліба”: урожай пшениці вже вдруге зібрала закарпатка Аліса Смирна з дітьми
- Мешканців Закарпаття запрошують до участі в літературному проєкті «Мапа голосів»
- В Ужгороді другий день поспіль тривають протести проти закону щодо НАБУ і САП
- «Бограч-index» – липень 2025: за місяць продукти змінилися на +1,8 %
- «Нові сусіди» - як жінки-переселенки створюють нові бізнеси на Закарпатті
- Герої без зброї: водій-сапер Михайло Яворський про розмінування, руйнування і людську уважність
- "Моя мрія отримати якісний протез здійснилася": історія закарпатського ветерана Йосипа Лакатоша
До цієї новини немає коментарів