У Перечині зацвів весняний кущ – японська айва

У Перечині зацвів весняний кущ – японська айва
У Перечині, у мікрорайоні «Штати», зацвів весняний кущ – японська айва. На календарі 3 жовтня, а для хеномелеса час цвітіння – весна. Дивно, правда?

 

Трохи історії. На клумбах площі Незалежності росли розлогі чагарники японської айви, які пишно цвіли і щороку радували своїми рожевими та червоними квітками людей. У серпні, під час капітального ремонту площі, кущі обрізали. Кореспондентка «Карпатського об’єктива» попросила прокоментувати природну аномалію кандидата біологічних наук, еколога ГО «Екосфера» Оксану Станкевич-Волосянчук.

– У природі таке трапляється, – каже науковець. – Початок вересня був холодним, потім було тепло, настало бабине літо. Рослина сприйняла це за весну. Загалом для рослини це погано, бо вона повинна підготуватись до зими. А зараз вона витратила сили для цвітіння.

Пані Оксана зауважила, що обрізка не нашкодить, кущ почне більше галузитись.

Читачка з Мукачева Марія Чорній надіслала мені фото куща че (о) рниці (ожини) із чорними ягодами та білим цвітом. Його зробила у селі Малий Раковець, що на Іршавщині, під час відвідин батьків. Жінка розповіла, що вперше побачила че (о) рниці, аби водночас плодоносили і цвіли. Ось що сказав про цю «дивину» кандидат біологічних наук, доцент УжНУ Олег Колесник: «Ожина – дуже поліморфний рід і ремонтантність (неодноразове плодоношення) є поширеним явищем для неї».

Тетяна ГРИЦИЩУК, Карпатський об`єктив

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 жовтня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів