В ужгородській школі встановили камеру з розпізнаванням облич

В ужгородській школі встановили камеру з розпізнаванням облич
У загальноосвітній школі №8 в Ужгороді встановили «розумну» рамку-сканер та камеру відеоспостереження з функцією розпізнавання облич. Нове обладнання фіксуватиме відвідувачів школи, розпізнаватиме сторонніх та має кілька додаткових можливостей, зокрема, автоматичне вимірювання температури тіла та відправку сповіщень про відвідання навчального закладу батькам школярів. Це – перший подібний проект в Україні.

 

Обладнання у школі встановили за ініціативи народних депутатів у четвер, 26 серпня. Рамка-сканер, обладнана системою контролю доступу до приміщення навчального закладу, дозволяє проводити автоматичний скринінг температури тіла всіх відвідувачів, а також відправляти дані про відвідування школи батькам учнів за допомогою спеціального мобільного додатку. Крім того, обладнання долучене до системи відеоспостереження «Безпечне Закарпаття»: поліція також матиме доступ до даних, зібраних шкільною камерою.

Як у коментарі ZAXID.NET розповів керівник проекту «Єдина Школа» та представник компанії TATL Technology Олексій Кошевець, школу в Ужгороді обирали ту, де навчається найбільше школярів. За даними Ужгородської міської ради, у 2020-2021 навчальному році у загальноосвітній школі №8 на вулиці Корольова нараховувалося 1360 учнів. Обладнання школа отримала безкоштовно.

«Це – перший в Україні спільний проект контролю доступу та управління школою команди «Єдиної школи» та компанії Engineering Analytics. Сама система – це сублімація двох продуктів – електронного скринінгу та системи розпізнавання обличчя. Компанія, яка встановила систему «Безпечне Закарпаття» і проект «Єдина Школа» – це електронний документообіг, електронні журнали, щоденники, розклад, а тепер ще і скринінг та дані про відвідування школи, які не лише можуть підняти рівень безпеки у школі, а дають можливість значно покращити ситуацію під час навчання в умовах пандемії», – каже Олексій Кошевець.

За його словами, зараз адміністрації школи, де встановили обладнання, не потрібно стояти на вході до приміщення навчального закладу та з термометрами і перевіряти кожну дитину: «Школяр проходить через рамку-сканер і не зупиняється, система автоматично проводить вимірювання температури і черговий чи охоронець на екрані бачить результати скринінгу – температуру школярів. Одночасно система може опрацювати до 30 людей. Крім того, камера розпізнає обличчя та підтягує дані про конкретного відвідувача: якщо це працівник школи чи учень, дані про них маркуються зеленим кольором, це означає, що це – зареєстровані відвідувачі. Не верифікованих відвідувачів система маркує жовтим кольором. Червоним позначаються відвідувачі, у яких зафіксована підвищена температура тіла», – розповідає Олексій Кошевець.

Батьки школярів через систему «Єдина школа» та спеціальний мобільний додаток отримуватимуть сповіщення про те, коли дитина зайшла в школу чи вийшла з приміщення навчального закладу. Ці дані також бачитиме адміністрація школи.

Як уточнив Олексій Кошевець, наразі система в Ужгороді – в процесі підключення: триває етап завантаження всіх необхідних даних, отримуються згоди від батьків на збір та обробку персональних даних, інтегрується розклад, дані вчителів і школярів та інше. «Це великий масив інформації, яку потрібно завантажити, але найважливіше те, що температурний скринінг у школі вже працює. І це перед першим вересня є вкрай необхідним», – уточнює Олексій Кошевець.

Щодо впровадження такої системи в інших школах регіону та України загалом, Олексій Кошевець зазначає: «Це перший пілотний проект на території України. Якщо він буде успішним, будемо продовжувати далі».

У поліції Закарпаття у коментарі ZAXID.NET зазначили, що перша «шкільна» відеокамера буде також підключена до системи відеоспостереження «Безпечне Закарпаття», яку правоохоронці ефективно використовують для швидшого розкриття злочинів, розшуку правопорушників та контролем за ситуацією в регіоні.

Західнет

 

27 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів