"Легіонерський" та "Дунайський": два банки "чехословацького" Берегова

"Легіонерський" та "Дунайський": два банки "чехословацького" Берегова

 

Світлина з зображенням банку під вивіскою «Legiobanka» днями з’явилося в ФБ-спільноті Karpatalja("Закарпаття") regi es mostani kepeken Один з читачів задав питання, чому саме «Legio»?

Відповідь на це питання можна отримати на сторінці сайту «Чеський центр»: «…Чехословацькі легіони були добровольчими військовими формуваннями часів Першої світової війни, до яких входили переважно чехи та словаки. Легіонери переходили з австро-угорської армії на бік Антанти. Вони воювали за незалежну державу Чехословаччину, територія якої була на той час ще під владою Австро-Угорської імперії. У 1918 році утворилася Чехословацька республіка, а легіонери після повернення додому отримали від держави шану та певні фінансові привілеї. Проте ветерани прагнули вести соціально активне життя: засновували товариства, кооперативи та навіть власний банк «Леґіо». Кооператив легіонерів Підкарпатської Русі засновано влітку 1920 року в Ужгороді, а в 1932 році він розмістився у власній п’ятиповерховій споруді в стилі ар деко на вулиці Корзо. Імпозантний будинок кооперативу «Леґіо» за проєктом архітектора Франтішека Крупки був втіленням одного із трендів 1930-х років у чехословацьких містах».

Вочевидь, банк мав філіали і в інших містах, зокрема, й в Берегові. Варто відмітити, що банк був тоді відповідав всім вимогам технічного прогресу. Окрім броньованих дверей та сучасних потужних сейфів, мав навіть внутрішню пневмопошту, залишки якої можна було побачити у будівлі, де в наш час розмістилося Державне казначейство та інші заклади, ще на початку 2000х років. Це система труб, по яких силою стисненого повітря переміщалися спеціальні тубуси з документами – з одного поверху на інший, у відповідний кабінет чи відділ.

Примітно, що неподалік, на іншому кінці площі, також розміщався банк – Дунайський. На світлині він зображений в цікавий момент – єврейського свята з виносом Тори. Був в Берегові ще й Словацький банк, про який згадується у книзі - репринті довідника "Подкарпатская Русь, 1919-1936", виданого в 1936 році в Ужгороді: Де саме знаходився цей банк, нашому сайту наразі невідомо, але якщо така інформація буде, то її буде оприлюднено. Можливо, цей факт відомий комусь з наших читачів.

Beregovo.Today

 

15 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів