В Ужгороді з'явилися ще одні відреставровані модерні двері (ФОТО)

В Ужгороді з'явилися ще одні відреставровані модерні двері (ФОТО)
Поспішаємо поділитися з вами гарною новиною — в Ужгороді з'явилися ще одні відреставровані двері. Цей випадок унікальний для нашого міста тим, що чи не вперше мешканці історичного багатоквартирного будинку вирішили не тільки реставрувати двері, але і повністю самостійно профінансували всі роботи. Низький уклін усім мешканцям будинку та ініціаторам реставрації — Андрію Баганичу та голові ОСББ Максиму Борисову.

 

Коли до нас звернулися по допомогу, то ці двері справді виглядали жахливо: з наскрізними тріщинами, відсутніми фрагментами і ознаками розсихання, з відшаруваннями та багаторічними шарами фарби. Але завдяки майстру-реставратору Василю Марчишаку та його команді вдалося відреставрувати автентичне полотно дверей. Двері відбулися лише заміною окремих пошкоджених елементів і кількома врізками нових фрагментів у полотно, які практично і не помітні. Як бачимо, навіть у таких складних випадках можна відновити історичну столярку — не поспішайте викидати старі двері чи вікна.

Старовинні латунні дверні ручки і накладки нам вдалося придбати на аукціоні в Чехії і дипломатичними каналами передати в Україну, за що велика подяка ужгородцю-пражанину Павлу Кришенику, директору Слов'янської бібліотеки у Празі пану Лукашу Бабці та пані Олені Крушинській за логістичну еквілібристику.

З досить рідкісним рельєфним візерунковим склом, яке нині не виробляється, нам теж пощастило — його ще трохи знайшлося в небайдужих ужгородців. Найбільше нас розчулила пропозиція віддати ідентичне скло з власних кухонних дверей.

Будівля з відреставрованими дверима на вул. Довженка, 4 на Малому Ґалаґові направду унікальна. Це тимчасовий урядовий будинок, який першим з'явився на Малому Ґалаґові. Побудований він у 1923–1924 роках за проєктом відомого чеського архітектора Алоїза Дріака. Архітектурний стиль цієї майже столітньої будівлі — рондокубізм, який на території України зустрічається виключно на території Закарпаття та в Ужгороді зокрема. Детальніше про будівлю можна почитати на нашому сайті: http://am.umodernism.com/ua/object/4.

З цього будинку майже 100 років тому і почалося створення урядового кварталу Малий Ґалаґов. Щиро сподіваємося, що реставрація дверей стане початком ренесансу кварталу і гідним прикладом для наслідування.

Наша скромна волонтерська роль у цьому проєкті вже традиційна — дослідження, консультації, підбір матеріалів та фурнітури, нагляд за етапами робіт та розробка проєкту відновлення дверей для його погодження в органах охорони культурної спадщини.

Джерело: Uzhhorod Modernism

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів