Історик з Ужгорода став лауреатом всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького

Історик з Ужгорода став лауреатом всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького
Знаного вченого, педагога, письменника Романа Офіцинського з Ужгорода удостоєно всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького. Про це повідомив голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент Національної академії наук України Олександр Реєнт. За символічним збігом відповідне рішення ухвалено перед відзначенням знакового свята – Дня працівників освіти України.

 

Ця премія присуджується щорічно за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю. Вручення премії здійснюється в урочистій обстановці в Києві напередодні дня народження видатного українського історика, етнографа і археолога, академіка Академії наук України Дмитра Яворницького (7 листопада 1855 – 5 серпня 1940).

З огляду на карантинні обмеження в українській столиці цьогоріч вручення премії, диплома і почесного знака «Лауреат премії імені Дмитра Яворницького» пройде в Ужгороді на засіданні Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Премією імені Дмитра Яворницького 2020 року доктора історичних наук, професора Романа Офіцинського відзначено за вагомий багатолітній внесок у справу вивчення і популяризації історико-культурної спадщини Закарпаття та за цикл історико-краєзнавчих досліджень, науково-пізнавальний та суспільний рівень яких заслуговує всеукраїнського визнання: індивідуальні монографії "Новоселиця у минулому і сьогодні (1371–2009 роки)" (2009), "Іван Франко в історіографічному трикутнику: інтерпретації, джерела, взаємини" (2011), "Народні перекази Закарпаття" (2016), "Карпатська Україна" (2020), упорядкування, підготовку текстів, передмови і післямови до наукових видань "Федір Потушняк. Я і безконечність (Нариси історії філософії Закарпаття)" (2003), "Володимир Бірчак. Карпатська Україна: Спогади й переживання" (2007), "У рабстві: усні історії примусових робітників Закарпаття 1939–1944 років" (2013), ідею, підготовку і наукове редагування навчальних посібників "Екскурсії Ужгородом" (2017) та "Екскурсії Закарпаттям" (2019).

А днями Роман Офіцинський виступив перед студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка з відкритою лекцією на тему "Політична діяльність Івана Франка". Лекцію прочитано в аудиторії імені першого ректора Михайла Максимовича, що в головному Червоному корпусі цього університету.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів