Як закарпатці варять квітковий мед?

Як закарпатці варять квітковий мед?
На Закарпатті полюбляють мед із кульбаби.

 

Весняні квіти жовтого кольору – кульбабу — газдині застосовують у готуванні ароматного меду

Весняні квіти жовтого кольору – кульбабу — газдині застосовують у готуванні ароматного меду

Час від часу таким медом балує рідних пані Марія із села Зарічево.

–На літр меду необхідно 300 квіточок кульбаби, 1 кг цукру, дві склянки води, половинку лимона або пів чайної ложки лимонної кислоти.–зауважує пані Марія. – Цих квіточок повно на нашій загороді. Для меду зриваємо лише цвіт, бо у стеблині – гірке молочко. Зірвані квіти я висипаю на друшляк і ретельно мию водою. А потім ставлю друшляк із кульбабкою на відповідну каструльку, даючи стекти зайвій воді.

–Наступним кроком є варіння сиропу, –продовжує газдиня. –Беру відповідну каструлю, не емальовану, – туди вливаю води і засипаю цукор. Вода із цукром повинна дійти до кипіння. Весь час той сироп необхідно помішувати. У киплячий сироп дерев’яною ложкою опускаю кульбаби і хай усе вариться 20 хвилин. За 2–3 хвилини до закінчення варіння, у сироп додаю лимон або лимонну кислоту.

Щойно зварений сироп залишаємо на добу у каструлі, накривши її кришкою. На другий день віджимаємо зварене у марлі, аби квіти уже не потрапили на друге варіння до каструлі.

Сироп із кульбаби варю знову, помішуючи 20 хвилин. У результаті виходить літр густого й прозорого варення, дуже смачного й корисного.

–Кульбабовий мед закатайте у банки і ласуйте із чаєм, додавайте у випічку, намазуйте на хліб чи на оладки, –додає пані Марія, перебираючи кульбабку у мисці, аби гірчинка не попала, чи бурянець, коли рвала ті квіти.

То ж уперед – за кульбабою чимскоріш! За натуральним квітковим медом.

Голос Карпат

 

16 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів