«Перша Закарпатська Паленчарня» запрацювала на Ужгородщині

«Перша Закарпатська Паленчарня» запрацювала на Ужгородщині
Через 27 років на території Закарпаття офіційно запрацювало виробництво традиційної карпатської паленки, – пише у соцмережі Фейсбук Федір Шандор.

 

Для багатого на садові культури закарпатського регіону, фруктові дистиляти – це частина культурної традиції. Ідея легалізувати цю традицію і здолати якісний фруктовий дестилят прийшла члену правління Асоціації виноробів Закарпаття Віктор Феєр. 

До речі для європейських країн це традиційний напрям у виробництві напоїв, тому виробники обладнання пропонують великий вибір найрізноманітніших варіантів: від парового, газового, електричного до обладнання на дровах. Закарпатські виробники зупинилися на суміщеному варіанті: дрова плюс електрику. Спочатку процес запускається на дровах, а коли температура мезги досягає необхідної для кипіння спирту, включаються електричні тени і варіння триває в автоматичному режимі, що дуже ефективно для отримання якісного дистиляту. Устаткування вибрали чеського виробника KOVOD?L Jan?a - це один з кращих виробників на Європейському ринку.

Для виробництва та отримання високоякісних фруктових дистилятів необхідно жорстко дотримуватися кількох правил:

- якісна сировина (а ніяк все те, що впало в саду),

- якісне обладнання,

- якісна вода,

- підготовлений персонал.

Головний дистилятор виробництва пройшов навчання в Словацькому аграрному університеті в Нітрі, де отримав сертифікат, що дозволяє займатися виробництвом дистилятів і навчати персонал за місцем, також укладено домовленість з «Посольство палінкарів Угорщини» ( «Magyar Pálinka Nagyk?vetség»), які протестували виробництво і провели навчання персоналу підприємства по всіх етапах виробництва дистилятів.

На даний момент планується виробництво восьми видів дистилятів: сливового, яблучного, черешневого, грушевого, айвового, абрикосового, виноградного і фруктового (купаж з різних видів фруктових дистилятів).

Підприємство оснащене власною лабораторією для відстеження всіх якісних показників і проведення необхідних аналізів. Завдяки сучасно обладнаній лабораторії, можна забезпечити відповідність органолептичних та фізико-хімічних показників ношой продукції, вимогам державних стандартів України та нормативної документації підприємства, щоб споживач отримував якісний і смачний продукт.

Також укладені попередні договори з фермерами та власниками промислових садів в області. Яким, в свою чергу, вигідна поява в регіоні переробного підприємства, яке готове стабільно викуповувати продукцію.

Раніше дистилятів-паленок нижче 50 градусів просто не було. Тепер вся Європа опускається на 37-40 градусів. Хтось відмовляється від високого градуса через більш високих податків, хтось просто переконаний, що чим нижче градус, тим м'якше і приємніше смак напою, є і багато прихильників дистилятів з високою міцністю. 

Закарпатські сливові дистиляти будуть випускатися з міцністю 52, решта - по 45. Далі, в процесі роботи, буде вивчатися запит ринку і коректуватися лінійка і міцність напоїв під нього.

Обсяги виробництва на новоствореному заводі дистилятів будуть залежати від кількості сировини і потреб ринку. При 8-годинний робочий день, завод зможе виробляти до 1000 літрів фруктових дистилятів на добу.

Закарпатські дистиляти будуть виходити в люди під торговою маркою «Палиночка».

Історія показала, що якісна традиційна закарпатська паленка викликає інтерес не тільки у жителів і туристів Закарпаття а й серед споживачів всієї України!

 

26 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів