Майже 20 тисяч віників у рік виготовляють жителі села Чомонин на Закарпатті

В середньому вартість одного віника — 100 гривень. За словами місцевого майстра Бейли, чомонинські віники служать рік і довше. Як їх виготовляють — дізнавалося Суспільне.
У селі Чомонин Ужгородського району виготовляють віники із сорго. Рослину люди самотужки вирощують на полях. Жителька села Амалія Годор розповіла: "Минулого року виготовили 1350 віників. До березня все продали".
У рік жителі села Чомонин Ужгородського району в’яжуть понад 20 тисяч віників. Амалія Годор уже 47 років займається цією справою. Їй допомагають члени родини.
"Треба дуже сильно стискати. Від цього болять руки. Це робота на зиму. Виготовляємо в основному взимку. Кількість залежить від того, як вродить рослина", — розповіла Амалія Годор.
Стебла зрізають і очищують від листя і зернят. Далі рослину висушують, а готовий матеріал сортують.
Староста Чомонина Андрій Бокшо розповів: зараз місцеві майстри в'яжуть менше віників. Наприклад, 10 років тому в рік виготовляли 100 тисяч, зараз — близько 20 тисяч.
"Молодь виїхала. Робота дуже тяжка і брудна. Тому що від сорго багато пилу. То, на жаль, уже менше. Але, якщо проїдетеся селом, то побачите, що є ще кілька сімей, які виготовляють віники. Є з дерев’яною ручкою, зі своєю ручкою, більші, менші. Наразі близько 100 гривень коштує один віник. Це якраз прикриває всі витрати людей. Бачите самі, це все ручна і важка робота. Чоловік за день може виготовити найбільше 100 віників. Жінка потім зашиває. Тому що це має зашиватися", — розповів Андрій Бокшо.
На один віник достатньо приблизно 20-25 пишних стебел, — розповів місцевий майстер Бейла. Ручки для мітли роблять здебільшого із бука.
Суспільне Закарпаття
До теми
- Закарпатські патрульні нагадують пішоходам про їхні права та обов'язки
- На Закарпатті продовжують реабілітаційні заходи для бійців, які повернулися із зони бойових дій
- Захисник "Азовсталі" з Чопа Олексій Чорпіта провів у полоні майже три роки. Вдома на нього чекали мама та сестра
- ТОП-10 закарпатських квітучих маршрутів, які викликають захоплення у туристів
- Батько написав про полеглого сина: В Ужгороді презентували унікальне видання – книгу «Доброволець»
- Дату беатифікації блаженного Петра Павла Ороса на Закарпатті перенесено
- Науковці ведуть цілодобову пряму трансляцію життя сов із гнізда птахів на Закарпатті
- Поливаний понеділок: традиції, обряди та цікаві факти
- Богдан Андріїв: "Нехай у кожному серці Великдень запалить промінь любові, надії та єдності"
- Світле свято Воскресіння Христового - головні традиції та звичаї Великодня
- Людмила Губаль: «Писанка — це лист до Бога»
- Як на Закарпатті створюють традиційну бойківську писанку: техніка та орнаменти
- Розклад Великодніх богослужінь та освячення пасок у храмах Ужгорода
- Плануйте поїздки: на Великодні свята на кордонах Закарпаття очікується збільшення черг
- Ужгородський батальйон ТрО терміново шукає операторів БПЛА та спеціалістів з РЕБ
- Майбутні підприємці Закарпаття ярмаркували у Львові
- Група Tolk стала найчисельнішою командою благодійного півмарафону в Ужгороді
- Рожева весна на тарілці: в Ужгороді створили сакура-меню зі справжніми квітами
- Сьогодні - Вербна неділя
- Закарпаття знову прийняло евакуаційний потяг - цього разу із Донеччини
До цієї новини немає коментарів