Найкращою палинкою-2021 в Угорщині стала закарпатська
Офіційні дипломи про перемогу підприємству та його керівнику Віктору Феєру вручив Йожеф Бочкаї, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді.
«Сьогоднішня подія сприятиме становленню та закладенню основ історію успіху ділової угорсько-української співпраці та дружби, - зазначив Йожеф Бочкаї. - Протягом століть палинка була спільним скарбом народів Карпатського басейну, вона є частиною угорської культури та побуду. Палинка присутня на всіх святах, як у радості та смутку завжди була і є на кожному столі. Ні для кого не секрет що Закарпаття має багату історичну традицію її виготовлення. Напій робили навіть тоді, коли це була заборонено і у цьому як багато іншого ми угорці та українці однакові».
«Можна сказати, що виготовлення палинки надає відчуття свободи. Це окрема наука, двох однакових випарів не буває, - додав Генконсул. - Кожен з фруктів різний і кожен майстер-палинчар по-різному готує напій. Дегустувати та порівнювати різні палинки так само приємно, як і різні вина».
Віктор Феєр, власник "Перша закарпатська палинчарня" каже, що успіх підприємства базується на трьох позиціях. Це хороший колектив, по-друге, справа, як частина життя.
«По-третє, ми з великим натхненням шукаємо старі рецепти, які були колись втрачені, відколи приватна справа з виготовлення дистилятів в Ужгороді у 1944 була закрита. Ми вкладаємо у роботу частинку душі і все те, що передали нам наші батьки діди, моя бабка, з якою я з 6-ти років починав процес дистиляції. Як нам розповіли куратори з Угорщини, які нас тестували, налаштовували технологічний процес, що такі підприємства формують історію десятиліттями, а ми набагато швидше, - коментує Віктор Феєр. - Через те, що у нас була перед тим історія, і багато дуже хочеться втілити у життя і повернути. В Ужгороді не спиртзаводі до 1944 року виготовляли понад 220 найменувань. На сьогодні ми маємо понад 9 видів настоянок, понад 14 видів палинки, 3 види бренді, по одному виду кальвадосу та бальзаму».
За словами власника, на Чемпіонаті в Сегеді було представлено понад 600 різних видів палинки з 8-ми країн світу. Лавандовий напій від «Першої закарпатської палинчарні» багатьох подивував, адже працювати з цієї рослиною кропітка праця. « Щиро завдячую нашим технологам, ми експериментували з лавандовою палинкою понад 8 місяців і ризикнули віддати її на цей конкурс. Для всіх було несподівано, не чекали що можна передати в 42-ох градусному напої аромат лаванди. Для нас було велико несподіванкою що її настільки високо оцінили», - додає Віктор Феєр.
Однією з умов для виробництва якісних дистилятів є використання сировини регіонального походження. Тому всі фрукти/ягоди/трави – місцеві. Для новинки- тминової палинки теж знайшли місцевого постачальника- Павла Тізеша з с.Ботар.
Незабаром Палинчарня випускатиме нові види продукції з аронії, чайної троянди, лохини. Відроджують рецепт горіхової палинки, яка була популярною в Ужгороді до 1944 року і використовувалася як лікувальний засіб (містить високу концентрацію йоду).
Сьогодні палинку та інші напої від Першої закарпатської палинчарні можна побачити у мережах магазинів з крафтовою продукцією. Перші партії закарпатської палинки вже помандрували о Англії та Канади. Ведуться перемовини із Швецією, також підприємство отримало запити із Лівану, Сирії і Танзанії.
-->
До теми
- 25 травня у Закарпатському окружному адміністративному суді відбудеться судове засідання у справі Свидовця
- В Ужгороді провели концерт до Дня Європи (ФОТО, ВІДЕО)
- Для дітей переселенців, що проживають у гуртожитку УжНУ, влаштували майстер клас з малювання (ВІДЕО)
- На Закарпатті відкриті навчання з тактичної медицини провели інструктори Національної гвардії України (ВІДЕО)
- Виставка скульптур Єгора Зігури просто неба діє в Ужгородському замку
- В Ужгороді ліквідовують зображення Леніна з фасаду багатоповерхівки
- Закарпаття: за час війни в області зареєстрували майже 1300 шлюбів
- До уваги водіїв: в Ужгороді засідала конкурсна комісія з визначення операторів платного паркування
- Обережно – кліщі! Закарпатців інформують про небезпеку від їх укусу
- З початку війни 98 вимушених переселенок народили в Ужгороді
- Перша закарпатська розсада: як на Хустщині вирощують зелень та квіти
- Долина нарцисів на Хустщині почне квітнути 8 – 10 травня
- Тисячі кошиків, комендантська година та вимушені переселенці: як в Ужгороді відзначили Великдень
- Харківська компанія з перероблення вторинної сировини переїхала на Закарпаття
- Як сім`я з Харкова живе в ужгородській родині
- У скільки закарпатцям обійдеться пасхальний кошик? (ВІДЕО)
- “Я міг зняти цей жах лише з заплющеними очима,” – угорський фотограф, який приїхав з України ФОТО
- Передвеликодній тиждень на Закарпатті буде холодним та малохмарним
- Олімпійський комітет Угорщини доставив гуманітарну допомогу в Ужгород
- У кабельних мережах Угорщини розпочали трансляцію українських телеканалів
До цієї новини немає коментарів