Не всі закарпатці зможуть «підсолодити» своє життя

За півтора місяця цукор на Закарпатті виріс у ціні на 2 гривні за кіло.

 

Цукор росте в ціні, наче на дріжджах: якщо ще донедавна за кілограм солодкого продукту в магазинах правили менше 7 гривень за кілограм, то вже нині ціна сягає дев’яти. Незрозуміло, чим викликане таке подорожчання, ніби й до сезону закладок – ой, як далеко!

Кореспонденти «Закарпатки» відзначили, що найрекорднішими темпами за останній час піднімається в ціні цукор. Проаналізувавши всі збережені вдома чеки, редакція відслідкувала: за півтора місяці «білий пісок» піднявся в ціні на 28 відсотків. Так, якщо в чеку за 24 січня 2014-го вартість одного кілограма вказана 6,99 грн., то вже 18 лютого – 7,34, а 12 березня – 8,99 грн. Чого чекати далі?

До речі, в Криму на кінець тижня за кілограм цукру вже просили 12 грн.

На думку заслуженого економіста України Леоніда Рубаненка, на ринок цукру, як і бензину, сьогодні впливають не стільки економічні, скільки політичні причини. «Зупинити цукрові та нафтопереробні заводи було вигідно тим, хто міг контрабандою ввезти і бензин, і цукор, – каже Леонід Іванович. – Тут потрібно просто навести порядок управлінським способом. Адже головний ворог бізнесу – не податкові адміністрації, а конкурент, у якого є можливість працювати на пільгових умовах. І зараз нічого особливого не треба, окрім забезпечення рівних правил гри для всіх».

Утім, провідний аналітик «Wild Bear Capital» Віктор Неустроєв вважає, що солодкий продукт невдовзі подешевшає. Індійський вступить у жорстку конкуренцію з цукром із Таїланду – його поставки теж обіцяють бути масовими, оскільки очікується ще один щедрий урожай.

«Закарпатська Правда»

 

20 березня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів