"Закарпатське вино на цілий рік"

Туристично-інформаційний центр Закарпаття спільно з кафедрою туризму Ужгородського національного університету підготували до друку книгу "Закарпатське вино на цілий рік".

 

Туристично-інформаційний центр Закарпаття спільно з кафедрою туризму Ужгородського національного університету підготували до друку книгу "Закарпатське вино на цілий рік".
Про це кореспонденту "ВЗ" повідомив завідувач тієї ж кафедри Федір Шандор.

"На кожен з 12 місяців припадає по одному із 12 найкращих сортів вина, з сортів винограду, вирощуваних в області, – пояснює Ф. Шандор. – Ми вирішили допомогти закарпатцям та гостям краю у мандрівці нашим винним туристичним шляхом протягом усього року". Книга розповідає про п’ять фестивалів вина, які щороку проводяться на Закарпатті, про сюреті-бали в угорськомовних селах області. Читачі зможуть дізнатися історію кожного із 12 сортів винограду, ознайомитися з описом смакових якостей виготовлених з нього вин, побачити на карті, де росте цей виноград, і дізнатися, на якому фестивалі можна покуштувати вино з нього. "На коня" завершуватиме збірку сорт "Ізабелла", який на Закарпатті залишається найбільш поширеним.

Наступною книгою з цієї серії стане путівник медовим туристичним шляхом. Вже майже місяць тому першою із туристичного циклу в Ужгороді з’явилася друком книга "Закарпатські страви на цілий рік", яка містить рецепти різноманітних страв народної кухні закарпатців, що увібрала у себе кулінарні традиції п’яти сусідніх держав Європи. Збірку відкривають бобальки, які готують на Святвечір, а завершує "капуркова страва" – голубці. Це, як правило, остання страва на закарпатських гостинах, до її подачі на стіл ніхто з гостей ще не розходиться.

Окрім рецептів, пояснень і порад щодо приготування страв, збірник містить також коментарі щодо закарпатської кухні загалом. Наприклад, автори-упорядники Інга Деяк та Федір Шандор стверджують, що кнедлики – "це не просто їжа, це філософія мирного, не войовничого життя".

 

10 листопада 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів