3 експозиції історико-краєзнавчого народного музею "Сріберна земля"

У грушівському музеї зберігаються римські монети, 150-річні вишиті сорочки та ще кілька тисяч унікальних експонатів

 

В Ужгородському прес-клубі презентували унікальні експонати з експозиції історико-краєзнавчого народного музею "Сріберна земля", що у с. Грушево Тячівського району Закарпаття.

Про експонати розповіла директор музею Людмила Тегза: "Фундатором музею був мій чоловік Василь Тегза, він створив музей 15 років тому, намагаючись зберегти історію краю, купував старожитності та унікальні предмети історії. Після смерті чоловіка я вирішила продовжити його справу і сьогодні музей налічує понад 5 тисяч експонатів у 12 відділах", — розповідає Л. Тегза. Вона намагається привернути увагу туристів до Тячівщини та до цікавого села Грушево, в якому діє монастир і трапляються справжні дива. Наприклад, на зрубі яблуні селяни помітили нерукотворне зображення хреста. Нині ці зразки дерева зберігаються в музеї, а на місці зрубаної яблуні встановлено хрест. "Під цим деревом часто зупинялися селяни, коли кудись йшли, і воно, напевно, вбирало в себе їхні переживання. Згодом односельчанин зрубав бук і теж помітив на зрубі зображення, яке чітко нагадує церковну чашу", — каже Людмила Тегза.

У 2001 році музеєві присвоєно звання народний. Музей цікавий тим, що все у ньому можна спробувати, наприклад, одягнути старі речі і відчути себе справжніми гуцулами. У музеї є 65 фоліантів релігійного змісту, унікальна старовинна чаша, монети римського періоду, 200 зразків одягу, 250 різних домотканих рушників. Одній з вишитих сорочок — понад 150 років! Музей має також народне дитяче вбрання. Зокрема, в одязі музею у 2004 році юна закарпатка виступала на конкурсі "Міні Міс Нація – 2004", який проходив у Південній Америці та отримала першу премію за кращий національний костюм та посіла загальне друге місце.

14 травня відбудеться освячення експонатів музею сакрального змісту. 3 дні тут триватиме т.зв. день відкритих дверей, тож керівниця музею запрошує усіх охочих побачити справді унікальні колекцію. Однієї з її окрас є книга з XVI століття, що належить до перших зразків книгодрукарства у Грушівському монастирі.

Завдяки відданості улюбленій справі фундатора музею Василя Тегзи, ім’я якого сьогодні носить музей, тут зібрано багатющу колекцію старожитностей, зразків прикладного народного мистецтва, матеріальної та духовної культури краю. У музеї зберігаються справжні скарби Срібної Землі: історія, культура, звичаї і побут багатьох поколінь, що жили на цій землі. А також представлено виставку полотен самого Василя Тегзи, який був професійним митцем. На картинах майстра — натюрморти із зображенням старовинних речей домашнього вжитку, культові споруди (дерев’яні церкви), пейзажі рідного краю.

 

14 травня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів