Вино та мед 2—3 травня в Ужгороді литимуться рікою

2—3 травня в Ужгороді на площі Театральній відбудеться фестиваль-ярмарок "Сонячний напій". Вчетверте фестиваль вина та меду традиційно збере найкращих виробників краю

 

Голова Спілки приватних виноробів та виноградарів Закарпаття Олександр Ковач повідомив, що на цьогорічному фестивалі свою продукцію представлять близько трьох десятків виноробів Закарпаття та ще десяток пасічників. До речі, учасниками ярмарку мають стати також знамениті сировари з Нижнього Селища.
Щодо вина, то шанувальники цього цілющого напою зможуть вибирати серед 50 найкращих сортів. Поціновувачам уже припали до смаку Королівська Леанка, Іршаї Олівер, Кадарка та ін. вина. Чимало берегівських виноробів відновили старі рецепти виготовлення вина і представлять їх на фестивалі. Члени Спілки приватних виноробів та виноградарів Закарпаття поступово переходять на європейські сорти винограду (раніше значна частина продукції вироблялася з сортів винограду Ізабелла), відроджують давню традицію закладання якісних сортів.
Очевидним є те, що покращується і культура споживання вина, а теперішній покупець став робити це грамотніше та вибагливіше. На жаль, в Україні виноробство ледве виживає, в Закарпатті відомі виноробні підприємства, як-от "Леанка", "Бобовищанське", "Берегівське", не можуть реалізовувати свою продукцію, бо прирівняні до оптових баз з мільйонними оборотами з продажу спритного. Підприємство-виробник 100 тис. літрів вина не спроможне сплатити 0, 5 млн. гривень за ліцензію, а що казати про приватних виноробів?.. Запровадженням такої ліцензії за два роки до вступу до СОТ наші високопосадовці відкрили доступ дешевим імпортним винам з малозатратним виробництвом. До речі, тільки в країнах СНД вина є підакцизним товаром. У Європі вино є здоровим натуральним продуктом, а акцизом обкладаються гральний бізнес та сигарети і алкоголь.
Щось подібне нашому винному фестивалю (у Закарпатті їх аж п’ять: в Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Виноградові) пробує започаткувати сонячна Одеса. Ніде більше в Україні винні фестивалі не проводять. За оцінкою фахівців, Закарпаття — край білого вина, Одеса і Крим, хоч і роблять кращі червоні вина, але мають так звані "важкі" білі вина з високим вмістом цукру.

РІО

 

01 травня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів