Не затягуйте з комунальними боргами, інакше... до вас прийдуть!

Державна виконавча служба арештовує майно за борги

 

Останнього дня жовтня працівники міського відділу ДВС Ужгородського міськра-йонного управління юстиції навідувалися за місцем проживання злісних боржників, щоб провести опис їхнього майна та накласти на нього арешт. За словами начальника міського відділу ДВС Ужгородського міськрайонного управління юстиції Сергія Хвасти, наразі в міському відділі Державної виконавчої служби понад тисяча виконавчих проваджень на суму близько 1, 5 млн. грн. про стягнення заборгованості за комунальні платежі перед підприємствами житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

"На сьогодні мною створено виконавчу групу для виїзду за місцем проживання боржників для проведення опису та арешту майна боржників відповідної категорії виконавчих проваджень, — повідомив пресі Сергій Хваста. — Група накладатиме арешт на майно, яке знаходиться за тією чи іншою адресою неплатників: на побутову техніку, предмети домашнього вжитку. Згодом це майно буде продаватися і таким чином погашатимуться борги. Непоодинокими є випадки, коли суми боргу за тепло, світло, газ достатньо великі — тоді ми реалізовуємо і квартири, і автомобілі, й так погашаємо борги. Хочу нагадати: якщо ви не сплачуєте за комунальні послуги, то рано чи пізно на вас подадуть до суду. А це ще витратніше, бо доведеться, крім комунального боргу, погасити також судові витрати, виконавчий збір, який становить 10 % від суми стягнення. Витрати виконавчого провадження можуть становити від кількох гривень до кількох тисяч гривень, коли йдеться вже про оцінку квартир злісних боржників, оцінку автомобілів, реалізацію, комісійну винагороду торговельних організацій тощо. Населення має зрозуміти: не погашати комунальні борги — невигідно".

Тисяча судових рішень прийняті за позовами від ВАТ "Закарпатгаз", Закарпаттяобленерго, КП "Уж-тепло". Не секрет, що є різні категорії боржників: частина не можуть розраховуватися за комунальні борги через низькі доходи, а є такі, хто не платить принципово. Першій категорії начальник міського відділу Державної виконавчої служби Сергій Хваста наполегливо радить звернутися до відділу субсидій Ужгородської міської ради, а іншій категорії боржників варто не забувати — зі злісними боржниками матиме справу ДВС. Таку роботу Державна виконавча служба, за твердженням її керівника, веде постійно, щоденно, більша половина боржників, справи по яких перебувають на виконанні в міському відділі ДВС, розраховуються за борги, а ось до 40 відсотків неплатників змушені застосовувати заходи примусового характеру. До таких відносять також стягнення з пенсії, заробітної плати, погашення боргу через реалізацію майна боржників. Щоправда, є і категорія так званих безнадійних боржників, з яких просто нічого взяти...

Загалом на сьогодні "Уж-теплу" боргують понад 12 тис. абонентів: більше 8 тисяч ужгородських сімей мають перед цим підприємством борги на суму понад 1 тис. грн., а тих, хто боргує до 1 тис. грн. за послуги теплопостачання — близько трьох тисяч. На під’їзді до буд. № 30 по вул. 8 Березня висить повідомлення, в якому значиться, що цей будинок боргує за тепло 106 тис. 402 грн. На одну з квартир цього будинку є виконавче провадження про стягнення боргу за водопостачання і водовідведення на суму 1237 грн., однак двері господарі не відчинили. Так само було і за кількома іншими адресами. Борги за тепло тих, до кого навідувалися держвиконавці, становили 1137 грн., 1040 грн. тощо. Не виявилося вдома і господаря квартири, де за борги накладено арешт на автомобіль "Опель Омега".

Думається, показовим, хоч і неоднозначним, було побачене за адресою вул. Грушевського, 38. Борг мешканців квартири за тепло, як повідомили представники ДВС, станом на 2005—2006 рр. становив 508 грн. Сім’я з немовлям тритижневого віку мешкає на першому поверсі, підвал затоплений і перебувати у квартирі дискомфортно навіть упродовж кількох хвилин. Господар не працює, сусіди кажуть, випиває. Складається враження, що тут або не знали, або ж не хотіли знати про можливість оформлення субсидій, про що багаторазово нагадує місцева преса. Як наслідок, після опису майна й накладення арешту з вельми скромного помешкання було вилучено два телевізори. Якщо родина протягом п’яти днів погасить заборгованість, вилучену побутову техніку їй повернуть.

На жаль, дійсність суворіша, ніж нам би того хотілося. І коли вона завітає до вас в оселю в особі державних виконавців, може бути запізно. Кому хочеться втрачати нажите добро? Тому не затягуйте з боргами, інакше ... до вас прийдуть. Державна виконавча служба буде арештовувати майно злісних боржників.

РІО

 

04 листопада 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів