Закарпаття залишається без газу через колишніх шефів "Нафтогазу" та "Укратрансгазу"

Майже двісті селищ Західної України не матимуть блакитного вогника у домівках через діяльність колишніх керманичів "Нафтогазу", "Укратрансгазу" та п‘яти облгазів. Їх тепер перевіряє Генпрокуратура, яка днями порушила кримінальну справу за фактом заволодіння чужим майном через зловживання службовим становищем. А це – чотириста десять мільйонів гривень!

 

Коли буде газ? Цим питанням у закарпатському селі переймаються багато років. Кам‘яниця за десять кілометрів від Ужгорода, а дрова тут – головне паливо. Газ обіцяли минулого літа, деякі навіть повикидали пічки. Зарано.

Віра Жученко, мешканка с. Кам’янця: "Думали, шо газ буде, а газа нема. Потім обіцяли, що буде в кінці березня, а як далі?".

А ніяк! Судячи з документів, які залишились в компанії НАК "Нафтогаз" з часів Івченка, газ у закарпатські села мали вести коштом дочірньої компанії "Укратрансгаз".

На прохання обласних керівників вона і перевела понад чотириста мільйонів гривень п’яти облгазам. Ті, своєю чергою, переказали кошти приватним підрядникам.

Сергій Нікітюк, заступник начальника управління транспортування нафти і газу: "Всі ці питання, згідно повноважень, повинна вирішувати місцева влада, яка вирішує порядок використання цих коштів".

Однак після мандрування грошей різними рахунками, триста мільйонів генпрокуратура знайшла в одних руках, які нібито належать колишньому заступникові голови "Нафтогазу" Олегові Бахматюку. Утім, той відхрещується і від коштів, і від колишнього шефа.

"Хочу відразу зазначити, що ніколи не був заступником Олексія Івченко...Перебуваючі на посаді начальника управління експертної оцінки та фінансування, я не мав відношення до рішення про виділення коштів в розмірі чотириста десять мільйонів гривень".

Та документи свідчать, що саме Івченко дав доручення Бахматюкові укласти угоду на кількасот мільйонів гривень для спорудження газогонів.

Людмила Кириченко, член слідчої комісії ВР України з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів: "Це велика сума для проведення таких робіт. Як мені відомо, в цих областях магістральні газопроводи вже збудовані".

Утім не скрізь. До села Кам‘яниця газова магістраль так і не дійшла. Не вистачило грошей. Хоча по селу газогін проклали. З кожного двора на це зібрали по п’ятсот гривень. Нині труби під землею, а у справі "Нафтогазу" веде слідство прокуратура.

Щоправда Івченко в ній нібито вже й не фігурує. Сам володар депутатської недоторканності вважає справу чотирьохсот газових мільйонів політичним замовленням.

Колишній очільник "Нафтогазу України" Олексій Івченко чомусь і досі уникає коментарів нашому телеканалові з цього приводу. Ми вкотре запрошуємо його до діалогу – ми готові до зустрічі у будь-який зручний для нього час.

Борис Іванов, Марина Коваль, Юрій Ковальов, Віктор Шевченко, НТН.

 

01 лютого 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Тарас 2007-02-01 / 17:56:00


    Через теріторію Закарпаття проложено сімь трубопроводів довжиною майже 2 тис. км., що составляє 17% всіх магистральних трубопроводів на Україні. Восьмий трубопровод Богородчани-Ужгород будується. Зона охорони трубопроводів и інжінерних споруд заберає 5 тис. га сільскогосподарської землі и лісів. Тільки в року 1998 було перетранспортовано 209,8млрд. кубометрів газу через трубопроводи на Закарпатті. Перекачка 1000 кубометрів газу на 100 кілометрів стойить $1.09. Нафтопровод "Дружба" через теріторію Закарпаття перекачало 18 млн.тонн нафти и нафтопродукти. Ціна транспорту 1000 т. нафти є в шість разів дорожша як газу. Числіть самі. Аноніми з вас примитивний совок смердить. Знати ці числа точо мають мати право всі мешканці Закарпаття. Ерозія землі и дештрукція довкілля з трубопроводів є на Закарпатті и не в Києві.

    Дуже легко рішати. Через теріторію Закарпаття проходять нефтяні и газові (енерготранспортні) труби. Чого б словаки, мадяри, чехи, аустрійці и другі сусіди матиме тепло коли закарпатці мерзнуть? Київ и так нічого неплатить закарпатцям за транзіт нафти и газу. Росія за енерготранспорт нафти и газу платить Київу тільки через теріторію Закарпаття за один рік $200 000 000.