На Закарпатті дружина полеглого військового разом з родичами відкрила крамницю з крафтовими товарами

Про ідею відкриття крамниці-кав’ярні та про пошук постачальників товару співвласники розповіли журналістам Суспільного.
Співвласниця закладу Марія Бітлянин розповідає, що спочатку її дочка з чоловіком почали збирати різнотрав’я для чаю та продавати його через соцмережі. Згодом асортимент розширили — почали виготовляти варення з шишок, чорниць, сироп із молодої ялини. Кількість клієнтів зростала, тож родина почала задумуватися про відкриття власної торгової точки.
"Ідея вже виникла, вона в нас кристалізувалася, десь там засіла і чекала слушного моменту. Але почалася повномасштабна війна, потім сталася біда в сім’ї — загинув чоловік. Так ця ідея залишилася на задньому плані", — розповіла Марія Бітлянин.
У серпні 2024 року сім’я все ж вирішила реалізувати задум. Для відкриття закладу родина подала заявку на грант від Українського ветеранського фонду.
"Я керую міською бібліотекою, тому вже мала досвід написання грантових заявок. Ми спробували й подали заявку. Водночас вирішили, що незалежно від результату будемо відкривати заклад", — сказала Марія Бітлянин.
Фінансування отримали двома траншами. Перший транш — 150 тисяч гривень: закупили кавоварку, оплатили три місяці оренди приміщення та виготовлення вивіски. Другий транш — 350 тисяч гривень: придбали холодильну вітрину, кондитерську вітрину, зарядну станцію, кондиціонер, оплатили бухгалтерські послуги та створення сайту, розповіла жінка.
"Практично до кожного виробника їздили окремо, щоб побачити процес виробництва. Ми маємо самі знати, як усе відбувається, адже продаємо це людям", — розповів співвласник Віталій Лендєл.
Зі слів чоловіка, заклад пропонує не лише продукцію місцевих підприємців, а й товари власного виробництва, зокрема: чаї (збирають, сушать та пакують самі), варення з ягід і шишок, мариновані та сушені гриби, крафтовий хліб зі Сваляви та села Дусино та вина виключно закарпатських виробників.
Окрім покупок, у крамниці відвідувачі можуть випити кави.
"Є дні, коли люди приходять виключно на каву. До обіду у нас переважно кавова аудиторія, а після обіду — покупці, які беруть продукти додому. В холодну пору року часто купують чаї та мед для зміцнення імунітету", — додав Віталій Лендєл.
До теми
- Майстрів народного мистецтва краю запрошують узяти участь у конкурсі «Туристичний сувенір Закарпаття 2025»
- Рятувальники, волонтери та працівники соцзахисту зустріли на Закарпатті родини з Донеччини
- Прокуратура фіксує наслідки ворожого обстрілу у Мукачеві
- Окрім атаки в Мукачеві, є падіння шахеда на Хустщині (ФОТО)
- У Кольчинській громаді Офіс Омбудсмана України виявив кричущі порушення прав дитини
- Закарпаття прийняло ще три родини з прифронтової області
- Сучасний простір для навчання, дозвілля, розвитку та спілкування молоді облаштували у селі Голубине Полянської ТГ
- Закарпатський центр підготовки населення до нацспротиву проводить набір на новий курс
- Врожай зернових в області перевищив торішній, соя та соняшник втратили позиції
- На Закарпатті з робочим візитом перебуває заступник керівника Офісу Президента України Віктор Микита
- Після 6 років неволі! Сьогодні з ворожого полону повернули бійця 128 ОГШБр ужгородця Ігоря Мирончука
- Знайомство з Мрією: педагоги Закарпаття опановують функціонал національної освітньої платформи
- Ще 4 закарпатські традиції поповнили реєстр нематеріальної культурної спадщини краю
- Евакуйовані родини з Донецької та Дніпропетровської областей знайшли тимчасовий прихисток на Закарпатті
- Триває реєстрація на патріотичний забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»
- В Ужгороді запрацював Vector Space – хаб для представників IT-галузі
- Ще 3 родини із Донеччини прибули на Закарпаття евакуаційним потягом
- Триває ремонт під'їзної дороги до пункту пропуску «Чоп (Тиса) – Захонь»
- На Закарпатті стартувала Літня школа акторського мистецтва «АРТ-ГРА-2025»
- Родина із Дніпропетровщини знайшла прихисток на Закарпатті
До цієї новини немає коментарів