На Закарпатті дружина полеглого військового разом з родичами відкрила крамницю з крафтовими товарами

Про ідею відкриття крамниці-кав’ярні та про пошук постачальників товару співвласники розповіли журналістам Суспільного.
Співвласниця закладу Марія Бітлянин розповідає, що спочатку її дочка з чоловіком почали збирати різнотрав’я для чаю та продавати його через соцмережі. Згодом асортимент розширили — почали виготовляти варення з шишок, чорниць, сироп із молодої ялини. Кількість клієнтів зростала, тож родина почала задумуватися про відкриття власної торгової точки.
"Ідея вже виникла, вона в нас кристалізувалася, десь там засіла і чекала слушного моменту. Але почалася повномасштабна війна, потім сталася біда в сім’ї — загинув чоловік. Так ця ідея залишилася на задньому плані", — розповіла Марія Бітлянин.
У серпні 2024 року сім’я все ж вирішила реалізувати задум. Для відкриття закладу родина подала заявку на грант від Українського ветеранського фонду.
"Я керую міською бібліотекою, тому вже мала досвід написання грантових заявок. Ми спробували й подали заявку. Водночас вирішили, що незалежно від результату будемо відкривати заклад", — сказала Марія Бітлянин.
Фінансування отримали двома траншами. Перший транш — 150 тисяч гривень: закупили кавоварку, оплатили три місяці оренди приміщення та виготовлення вивіски. Другий транш — 350 тисяч гривень: придбали холодильну вітрину, кондитерську вітрину, зарядну станцію, кондиціонер, оплатили бухгалтерські послуги та створення сайту, розповіла жінка.
"Практично до кожного виробника їздили окремо, щоб побачити процес виробництва. Ми маємо самі знати, як усе відбувається, адже продаємо це людям", — розповів співвласник Віталій Лендєл.
Зі слів чоловіка, заклад пропонує не лише продукцію місцевих підприємців, а й товари власного виробництва, зокрема: чаї (збирають, сушать та пакують самі), варення з ягід і шишок, мариновані та сушені гриби, крафтовий хліб зі Сваляви та села Дусино та вина виключно закарпатських виробників.
Окрім покупок, у крамниці відвідувачі можуть випити кави.
"Є дні, коли люди приходять виключно на каву. До обіду у нас переважно кавова аудиторія, а після обіду — покупці, які беруть продукти додому. В холодну пору року часто купують чаї та мед для зміцнення імунітету", — додав Віталій Лендєл.
До теми
- Всеукраїнський форум єднання національних спільнот «Ми різні, ми єдині та об’єднані» відбувся на Ужгородщині
- На Закарпатті запрацював третій Центр безпеки громадян
- Чотирьох захисників нагородили відзнакою «Честь і доблесть Закарпаття»
- На Закарпатті сертифікати на житло отримали 11 родин – ветеранів та загиблого воїна
- Філія «Карпатський лісовий офіс» ДП "Ліси України" передала для ЗСУ майже 22 тис. кубометрів деревини
- Берегово долучилося до мережі ветеранських просторів Закарпаття
- На Закарпатті презентували документальний фільм про закриту спільноту ромів-калдерарів
- Вифлеємський вогонь миру передали у Закарпатську ОВА
- До Дня чаю в Ужгородському замку відбудеться тематична лекція
- Ужгородські медики врятували 18-річного юнака
- Курс із ідентифікації військовослужбовців за стоматологічним статусом проводять в Ужгороді
- В Ужгороді попрощалися із 27-річним захисником, головним сержантом Державної прикордонної служби України Дмитром Павличем
- «День прав людини — громада як відправна точка захисту прав дитини в Україні» - форум на Закарпатті
- Завтра, 12 грудня, в Ужгороді проведуть в останню земну дорогу захисника Володимира Биру
- «Чому сусідам не вимикають світло?» - роз'яснення від закарпатських енергетиків
- На Закарпатті відкрили новий інклюзивний дитячий спортивний майданчик
- Мирослав Білецький вручив державні нагороди рідним полеглих військових
- “Я народився в Херсоні, тому пішов захищати свій дім, свою землю… В Ужгороді попрощалися із 24-річним полеглим Героєм
- Понад 600 учасників взяли участь у «Діалозі влади та бізнесу» щодо нових правил визначення критично важливих підприємств
- На Закарпатті пройшов традиційний Парад Миколайчиків

До цієї новини немає коментарів