На Закарпатті дружина полеглого військового разом з родичами відкрила крамницю з крафтовими товарами

Про ідею відкриття крамниці-кав’ярні та про пошук постачальників товару співвласники розповіли журналістам Суспільного.
Співвласниця закладу Марія Бітлянин розповідає, що спочатку її дочка з чоловіком почали збирати різнотрав’я для чаю та продавати його через соцмережі. Згодом асортимент розширили — почали виготовляти варення з шишок, чорниць, сироп із молодої ялини. Кількість клієнтів зростала, тож родина почала задумуватися про відкриття власної торгової точки.
"Ідея вже виникла, вона в нас кристалізувалася, десь там засіла і чекала слушного моменту. Але почалася повномасштабна війна, потім сталася біда в сім’ї — загинув чоловік. Так ця ідея залишилася на задньому плані", — розповіла Марія Бітлянин.
У серпні 2024 року сім’я все ж вирішила реалізувати задум. Для відкриття закладу родина подала заявку на грант від Українського ветеранського фонду.
"Я керую міською бібліотекою, тому вже мала досвід написання грантових заявок. Ми спробували й подали заявку. Водночас вирішили, що незалежно від результату будемо відкривати заклад", — сказала Марія Бітлянин.
Фінансування отримали двома траншами. Перший транш — 150 тисяч гривень: закупили кавоварку, оплатили три місяці оренди приміщення та виготовлення вивіски. Другий транш — 350 тисяч гривень: придбали холодильну вітрину, кондитерську вітрину, зарядну станцію, кондиціонер, оплатили бухгалтерські послуги та створення сайту, розповіла жінка.
"Практично до кожного виробника їздили окремо, щоб побачити процес виробництва. Ми маємо самі знати, як усе відбувається, адже продаємо це людям", — розповів співвласник Віталій Лендєл.
Зі слів чоловіка, заклад пропонує не лише продукцію місцевих підприємців, а й товари власного виробництва, зокрема: чаї (збирають, сушать та пакують самі), варення з ягід і шишок, мариновані та сушені гриби, крафтовий хліб зі Сваляви та села Дусино та вина виключно закарпатських виробників.
Окрім покупок, у крамниці відвідувачі можуть випити кави.
"Є дні, коли люди приходять виключно на каву. До обіду у нас переважно кавова аудиторія, а після обіду — покупці, які беруть продукти додому. В холодну пору року часто купують чаї та мед для зміцнення імунітету", — додав Віталій Лендєл.
До теми
- Завтра в Ужгороді попрощаються із захисником Олегом Гойбергом
- На Закарпатті стартував Національний тиждень безбар’єрності
- У боях за Україну загинув студент УжНУ
- Інноваційна розробка закарпатських студентів перемогла на національному молодіжному форумі підприємництва
- Понад 200 учасників з усієї України взяли участь у «Карпатському щиті» на Закарпатті
- Завтра Ужгород прощатиметься із загиблим захисником
- Закарпатські школярі вибороли 12 призових місць на III етапі науково-дослідницьких робіт МАН
- Завтра в Ужгороді попрощаються із захисником Віктором Мургою
- Обрано голову Закарпатського окружного адміністративного суду
- В Ужгороді відзначили фіналістів всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2025» у номінації «Хімія»
- Закарпаття дало старт щорічному всеукраїнському ветеранському велопробігу «Шануємо пам'ять Захисників України»
- Фахівці ліквідовують спалах гепатиту А на Хустщині: обстежили вже 153 будинки
- Закарпатський Центр підготовки населення до національного спротиву підготував уже сьомий випуск
- У Сваляві ледь не згорів двоповерховий будинок, а пожежа спалахнула просто на кухні першого поверху
- БЕБ на Закарпатті скерувало до суду справу стосовно керівника житлового кооперативу, який ухилився від сплати понад 4,8 млн грн податків
- На Закарпатті рідним полеглих захисників вручили державні нагороди
- На Закарпатті стартувала програма «Юний пасічник» для учнів початкових класів
- Поліція Сваляви повідомила про підозру у вбивстві через необережність 50-річному місцевому жителю
- Врятований після зупинки серця: блискавична реакція охоронця та медиків повернула чоловіка до життя
- В Ужгороді у другу річницю загибелі вшанували пам'ять полеглого захисника Віктора Синька
До цієї новини немає коментарів