На Закарпатті дружина полеглого військового разом з родичами відкрила крамницю з крафтовими товарами

Про ідею відкриття крамниці-кав’ярні та про пошук постачальників товару співвласники розповіли журналістам Суспільного.
Співвласниця закладу Марія Бітлянин розповідає, що спочатку її дочка з чоловіком почали збирати різнотрав’я для чаю та продавати його через соцмережі. Згодом асортимент розширили — почали виготовляти варення з шишок, чорниць, сироп із молодої ялини. Кількість клієнтів зростала, тож родина почала задумуватися про відкриття власної торгової точки.
"Ідея вже виникла, вона в нас кристалізувалася, десь там засіла і чекала слушного моменту. Але почалася повномасштабна війна, потім сталася біда в сім’ї — загинув чоловік. Так ця ідея залишилася на задньому плані", — розповіла Марія Бітлянин.
У серпні 2024 року сім’я все ж вирішила реалізувати задум. Для відкриття закладу родина подала заявку на грант від Українського ветеранського фонду.
"Я керую міською бібліотекою, тому вже мала досвід написання грантових заявок. Ми спробували й подали заявку. Водночас вирішили, що незалежно від результату будемо відкривати заклад", — сказала Марія Бітлянин.
Фінансування отримали двома траншами. Перший транш — 150 тисяч гривень: закупили кавоварку, оплатили три місяці оренди приміщення та виготовлення вивіски. Другий транш — 350 тисяч гривень: придбали холодильну вітрину, кондитерську вітрину, зарядну станцію, кондиціонер, оплатили бухгалтерські послуги та створення сайту, розповіла жінка.
"Практично до кожного виробника їздили окремо, щоб побачити процес виробництва. Ми маємо самі знати, як усе відбувається, адже продаємо це людям", — розповів співвласник Віталій Лендєл.
Зі слів чоловіка, заклад пропонує не лише продукцію місцевих підприємців, а й товари власного виробництва, зокрема: чаї (збирають, сушать та пакують самі), варення з ягід і шишок, мариновані та сушені гриби, крафтовий хліб зі Сваляви та села Дусино та вина виключно закарпатських виробників.
Окрім покупок, у крамниці відвідувачі можуть випити кави.
"Є дні, коли люди приходять виключно на каву. До обіду у нас переважно кавова аудиторія, а після обіду — покупці, які беруть продукти додому. В холодну пору року часто купують чаї та мед для зміцнення імунітету", — додав Віталій Лендєл.
До теми
- В Ужгороді стартував IV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з румунської, словацької, угорської і чеської мов та літератур
- Закарпаття – у лідерах серед регіонів України за темпами декомунізації: практично завершено перейменування вулиць, пов’язаних із радянським минулим
- Фото Невицького замку перемогло у номінації «Вікі любить пам’ятки»
- Поліція Сваляви встановлює обставини жорстокого поводження з тваринами
- Ужгородці закликають підписати петицію про присвоєння звання Героя вчителю, який загинув на війні
- Сьогодні, 24 квітня, Ужгород провів в останню земну путь 26-річного захисника Едуарда Перебзяка
- В Ужгороді відбудеться Всеукраїнський дитячий театральний фестиваль-премія «Золота китиця»
- Завтра, 24 квітня, в Ужгороді попрощаються із полеглим захисником Едуардом Перебзяком
- Ужгородський скансен запрошує на ювілейну виставку робіт відомої української керамістки Віри Томашевської «50 років творчості»
- Родина із Дніпропетровщини отримала новий дім на Закарпатті
- Голова Закарпатської ОВА відвідав 414 окрему бригаду безпілотних систем, відому всім як «Птахи Мадяра»
- Закарпатські медики вдосконалили знання у сфері імунопрофілактики
- Закарпатець Олексій Чорпіта звільнений з російського полону
- Закарпаття готується до Тижня імунізації
- Експерти Закарпаття вивчали практичний досвід роботи вчителів зі всієї України
- Підтримка для фронту: із Закарпаття вирушив гуманітарний вантаж на понад 16 мільйонів гривень
- В Ужгороді сьогодні попрощалися із 45-річним захичником Сергієм Готрою
- У центрі Ужгорода встановили великодні писанки
- Збитки на мільйони: на Закарпатті виявлено сотні незаконно зрубаних дерев
- Завтра, 18 квітня, в Ужгороді попрощаються із захисником Сергієм Готрою
До цієї новини немає коментарів