Дитячий уролог Ужгорода Олександр Сима: коли з дитиною потрібно звертатися до лікаря?

Дитячий уролог Ужгорода Олександр Сима: коли з дитиною потрібно звертатися до лікаря?
Дитяча урологія – це розділ медицини, який займається діагностикою та лікуванням захворювань сечовивідної та статевої систем у дітей.  Саме за розвитком цих систем з особливою ретельністю повинні слідкувати батьки, якщо хочуть забезпечити своїм малюкам щасливе майбутнє. Тому слід звертати увагу на підозрілі симптоми в дитини, розпитувати її про самопочуття, а найголовніше – при найменшій підозрі звертатися до спеціаліста, щоб не допустити біди.

 

 Отож, коли з дитиною потрібно звертатися до уролога, відповідає асистент кафедри хірургічних хвороб медичного факультету УжНУ, лікар-уролог, дитячий уролог Ужгорода Олександр Сима.

Олександре Васильовичу, з якими проблемами найчастіше звертаються до дитячого уролога?

За статистикою, найпоширенішими урологічними проблемами у дітей є інфекції сечовивідних шляхів. Дівчатам і хлопцям здається, що посидіти на холодній сходинці в підїзді чи на лавиці з друзями взимку – не така вже й проблема, але, як наслідок, нерідко опісля виникає цистит чи  пієлонефрит, які потрібно ретельно пролікувати, щоб уникнути негативних наслідків у майбутньому.

Часто зустрічається фімоз – це звуження крайньої плоті статевого члена.  При цьому варто зауважити, що в 95% новонароджених має місце фізіологічний фімоз, тобто крайня плоть є слабо рухомою, і батькам не слід цього боятися. Зазвичай до 3 років проблема зникає у більшості хлопчиків, іноді – трохи пізніше. Якщо не зникла, слід звертатися до лікаря.

Ще одна недуга, яку в жодному разі не слід оминати, це варикоцеле — по суті, відбувається варикозне розширення вен сім'яного канатика. Це захворювання часто зустрічається у підлітків. Захворювання потребує особливої уваги, бо може призвести до чоловічого безпліддя. Симптоми, на які потрібно звернути увагу, це еріодичний тупий тягнучий біль у мошонці на боці ураження (особливо після фізичного навантаження), зменшення яєчка, асиметрія мошонки та поява розширених вен на ній.

На жаль, бувають і пахвинні та пахово-мошонкові грижі, і вроджені аномаліїедорозвинення нирок, подвоєння сечоводів, гіпоспадія, крипторхізм), з усіма подібними питаннями і приходять батьки з дітьми.

При яких симптомах батьки повинні негайно бити на сполох і звертатися до лікаря?

Насамперед зауважу, що діти часто можуть не звертати увагу на певні проблеми, тому батькам слід бути дуже уважними до поведінки дитини. Слід звертати на такі симптоми, як різке підвищення температури тіла – понад 39°С, наявність у сечі домішок чи крові (можна помітити їх у горщику, приміром),  нетримання сечі. Також однозначним показанням звернення до спеціаліста є болісне сечовипускання (дитина буде скаржитись на це). Часті позиви або надто рідкісне сечовипускання теж мають насторожити.

Набряк мошонки, зміна розміру або форми яєчок, а також, певна річ, травми статевих органів також потребують негайної консультації лікаря.

Урологія – доволі чутлива сфера, як батькам готувати малечу до огляду?

 Насамперед для того, щоб поставити діагноз, спеціалістам необхідно зібрати повний анамнез хвороби. Першочергово слід здати загальні аналізи, лікар повинен опитати батьків та дитину, щоб мати уявлення про симптоми. Також батьки повинні пояснити дитині, що і для чого робиться, як можуть забирати аналізи. Але нічого страшного немає, головне – своєчасне звернення.  

Чи може йти мова про профілактику урологічних недуг?

Звичайно, кваліфікований лікар не тільки лікує, а й розказує, навчає, як уникнути проблем із сечостатевою системою в майбутньому. Перш за все потрібно дотримуватися правил гігієни статевих органів, і цьому повинні навчати батьки також. Варто періодично відвідувати профілактичні огляди, щоб вчасно виявити недуги, якщо вони є.

Якщо в батьків виникне бажання звернутись, де вас шукати?

Щодня з 8 до 10 ранку я приймаю пацієнтів в Ужгородській міській клінічній лікарні, часто тут оперую, тож мене легко знайти. Також паралельно веду прийом у клініці «Астрамед», що навпроти Закарпатської обласної лікарні по вул. Перемоги в Ужгороді.  Знайти мене можна в соцмережах, зокрема, в Фейсбуці чи Інстаграмі, й написати в особисті повідомлення. Я відпишу обовязково, головне – не зволікайте зі зверненням, якщо є проблема, здоров’я дитини – це найголовніше!

Надія Петрів      

 

11 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів