За допомогою психологів, санаторних процедур і творчості на Закарпатті допомагають відновлюватися мамам із дітками з Харківщини

За допомогою психологів, санаторних процедур і творчості на Закарпатті допомагають відновлюватися мамам із дітками з Харківщини
Лікувально-оздоровчі процедури, творчі майстер-класи, заняття з психологами, театротерапія, пізнавальні екскурсії. А головне – безпека і багато-багато спілкування. Все це – складові програми «Турбота» від ГО «Щасливі діти», яка триває на Закарпатті, і яка покликана допомогти відновитися мамам із дітками з прифронтової Харківщини.

 

Днями успішно завершився перший заїзд програми «Турбота». Впродовж тижня на базі санаторію «Карпатія» відпочивали 10 мам із дітьми із селища Есхар Новопокровської громади. Від початку повномасштабної війни селище перебуває під регулярними обстрілами росіян, у певний період існувала й велика загроза його окупації. Утім, життя у селищі продовжується життя: дорослі ходять на роботу, діти – навчаються, і всі вони разом чекають на Перемогу і завершення війни.

Щоби трохи відвернути їх від повсякденних прифронтових турбот і допомогти відновити життєві сили, ГО «Щасливі діти» у співпраці з Новопокровською громадою Харківської області організували для мам із дітками з прифронтового селища санаторно-лікувальну програму «Турбота». Вона стала продовженням однойменної програми, яку організація вже успішно втілювала влітку 2023 року.

Програма «Турботи» – насичена й різноманітна: пів дня її учасники проходять санаторні процедури відповідно до індивідуальних призначень, опісля ж – із задоволенням долучаються до різноманітних творчих, мистецьких, командних, ігрових та екскурсійних активностей. 

«Під час відпочинку мами з дітками пють  мінеральну водичку, яка дуже добре впиває на органи шлунково-кишкового тракту. Відвідують кімнату спелеотерапії – соляну кімнату. Приймають гідромасажні та перлинні ванночки. У кабінеті фізіотерапії проходять процедури ампліпульс-магнітотерапії, ультразвуку  та багато інших процедур», – розповідає лікарка-неврологиня, заступниця медичного директора санаторію «Карпатія» Світлана Голубка.

«Відпочинкова» й терапевтична частина програми передбачає заняття з театротерапії, на яких учасники вивільняють емоції, пробуючи себе у різних ролях. На індивідуальних та  групових заняттях із кваліфікованим психологом мами відновлюють свій емоційний стан і дізнаються про механізми поповнення внутрішнього ресурсу, тоді як діти – вчаться розпізнавати свої емоції та давати собі з ними раду. 

Із захватом як дорослі, так і малі учасники й учасниці беруть участь у креативних майстер-класах – малюють картини та працюють з керамікою, створюють м’які іграшки й декоративні композиції, розмальовують екоторбинки та декорують прянички. А під час пізнавальних екскурсій, зокрема, до Мукачева – знайомляться з історією Закарпаття, його культурою та особливостями.

За, здавалося б, недовгі 7 днів перебування в атмосфері турботи й безпеки мами з дітками встигають здружитися і, як кажуть, неначе проживають ціле наповнене й радісне життя. 

«У нашому селищі через постійні вибухи вщент розбита школа, Есхарівський ліцей, тож діти навіть не мають приміщення, де могли би збиратися, спілкуватися одне з одним. Вони вже 2 роки навчаються онлайн і не можуть проживати нормальне дитинство. Тому поїздка на Закарпаття – це ніби казка, завдяки якій і дітки, і мами відпочили. Тут немає повітряних тривог, і це просто казка. Ми за цей короткий проміжок часу забули, що таке взагалі хвилюватися і думати, чи роздягатися, чи ні, коли лягаєш спати, і чи не доведеться знову хапати сумку з зібраними речами та бігти в укриття… Ми дуже вдячні «Щасливим дітям», які змогли знайти можливість влаштувати нам такий психологічний відпочинок», – ділиться враженнями одна з учасниць першого заїду програми «Турбота» Світлана Альохіна.

Наразі ГО «Щасливі діти» готуються приймати другу групу учасників програми «Турбота». Реєстрація на другий заїзд була закрита буквально у той же день, коли оголосили про набір, що свідчить про великий запит і потребу у таких проєктах. В цілому, організатори планують провести три таки заїзди.

Проєкт «Турбота» реалізується ГО Щасливі діти за підтримки BlueCheckUkraine.

 

06 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів