Як ужгородці можуть утеплити домівки

 Як ужгородці можуть утеплити домівки

 

Днями Фонд енергоефективності України відновив прийняття заявок на участь у програмі «Енергодім». У зв’язку з повномасштабним вторгненням цей процес був призупинений на початку 2022 року,інформує Groza-news 

Як працює алгоритм подачі заявки для отримання коштів на модернізацію будинку, зокрема від ОСББ, розмовляємо з Русланом Попітченком, регіональним представником Фонду на Закарпатті.

За його словами, Ужгородська міська рада затвердила Програму відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків у м. Ужгород на 2023 рік («Теплий дім») ще в лютому. Тепер, коли запрацювала одна з програм Фонду, яка дає змогу співвласникам повернути до 70% витрат на заміну вікон та вхідних дверей у багатоквартирних будинках, якраз на часі подавати заявку.

Руслан Попітченко розповів, що в його обов’язки входять зустрічі зі співвласниками з метою   проведення роз’яснювальної роботи щодо подачі заявки до Фонду енергоефективності. Таке рішення приймається загальними зборами співвласників будинку, які самостійно обирають підрядника для виконання робіт, а також енергоаудитора, який робить енергоаудит будинку. Після цього заявка на отримання ґранту надсилається до Фонду енергоефективності.

Фонд укладає ґрантову Угоду та резервує кошти під цю угоду. Після виконання робіт й відповідного звіту про їх проведення у вигляді актів співвласники подають другу заявку до Фонду для відшкодування коштів у розмірі 40 % за роботу та витратні матеріали. Крім того, відповідно до затвердженої міської програми, Ужгородська міськрада компенсує ОСББ свою частку вартості всіх робіт.

Регіональний представник Фонду на Закарпатті ділиться, що в місті вже є такий досвід – програмою Фонду скористалися мешканці будинку по вулиці Івана Франка, 56А. Наголошує також на важливості співпраці Фонду з органами місцевого самоврядування. Під час утеплення першого за програмою Фонду будинку значну допомогу надавав депутат Ужгородської міськради Арсен Мелкумян, який тоді виконував обов’язки секретаря Ужгородської міської ради й брав активну участь у розробці відповідної програми.

Арсен Мелкумян прокоментував, що зараз реалізація цієї програми на часі. Адже заміна вікон, вхідних дверей у багатоквартирних будинках дасть змогу зменшити рахунки за комунальні послуги, поліпшити зовнішній вигляд будівлі, поліпшити технічний стан будівлі, зрештою, підвищити вартість нерухомості. Їх співвласники можуть звертатися до депутатів по своєму округу з тим, щоб ця програма запрацювала, щоб представники органів місцевого самоврядування спільними зусиллями шукали для цього й інші джерела фінансування на рівні держави, на рівні міжнародного партнерства. У подальшому заходи енергоефективності слід впроваджувати у садочках, школах, лікарнях та інших комунальних закладах.

 

 

17 жовтня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів