Брендування сиру та нестача робітників: на Закарпатті пройшов четвертий з’їзд сироварів

— Було 22 сироварів з різних локацій Закарпаття, — кількох активних учасників не було, але прийшли кілька нових учасників. Ми запрошуємо всіх сироварів, кого тільки можемо знайти і не ставимо умов з кількості сиру, який виготовляє людина. Ми зібрали людей, які готують сир з овечого, коров’ячого, козячого та буйволиного молока.
Сировари зібралися поспілкувалися, підтримати один одного, а ще — говорили про брендування продукції. На сирі має бути етикетка, вказано, що він із Закарпаття і має мати локальну назву. Інна Пригара розповіла, що тепер, коли Україна готується до вступу в ЄС і згідно з вимогами на вступ ми маємо відмовитися від усіх європейських назв, які є ззахищеними:
— Тобто, якщо людина виготовляє сир качотту, то вона не може так її назвати, бо це оригінальна, захищена європейська назва. І насправді це не качотта, бо в ній інший склад молока і по смакових якостях він відрізнятиметься від оригінальної качотти. І людина має сформувати свою оригінальну назву сиру. Спочатку це видається складним, бо покупцям треба пояснювати, що це сир, подібний до качотти, але насправді це краще, бо вказує на унікальність продукту.
Також говорили про важливість співпраці із крафтовими магазинами. Були представники 3 крафтових магазинів “Шпайз” (Мукачево), “Craft’s” (Ужгород) і “Селиський ракаш” (Нижнє Селище). Представники магазинів розповідали про фідбеки відспоживачів і їхні вподобання.
Інна Пригара розповіла, що сьогодні найбільша проблема сироварів Закарпаття — чимдалі, тим складніше і з худобою, і з працівниками. З початком війни багато людей виїхали чи пішли на фронт і за худобою нема кому доглядати. Тому господарі поступово продають її, бо дуже не вистачає робочої сили.
Varosh,
Фото надане Максом Адаменко
До теми
- Квитки з Ужгорода до Європи вже у продажі: розклад, ціни, вартість альтернативних маршрутів
- Результати НМТ 2025: з якими предметами найкраще впоралися закарпатські вступники
- 6-те місце в Україні: на Закарпатті за пів року ввели в експлуатацію понад 215 тис. м? житла
- На Закарпатті найменше розлучень: статистика за перше півріччя 2025
- Три громади Закарпаття вчилися управляти публічними інвестиціями
- Механізми підтримки громад: донори, інституції та реальні кейси
- Закарпаття: за останній тиждень підтверджено три десятки випадків COVID-19
- «Бограч-index» – серпень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 11%
- Нацпарк «Синевир» – домівка для понад 30 врятованих бурих ведмедів
- Закарпатська обласна станція переливання крові повідомляє про потребу в донорах крові усіх груп
- "Повертаю себе собі" - проєкт, мета якого допомогти ветеранам і родинам знайти нові точки опори
- Стіл для найсміливіших із нас – традиція вшанування пам’яті про захисників України. Долучайтесь!
- Мистецька резиденція неподалік Ужгорода має шанс стати центром культурного життя Закарпаття
- Унікальне видання - за донат: Федір Шандор пропонує поповнити бібліоколекції виданням "Мілітарна хроніка Закарпаття"
- "Казали, що ми не повинні жити на світі, бо ми роми, ми зіпсована нація", — згадують очевидці нацистського геноциду
- Ветеранська політика в дії: приклад успішної інтеграції захисників України у поліції в Закарпатській області
- Тея, Муначімсо Айві, Раліна, Деян, Теодор, Іслам - серед імен, які закарпатці давали своїм дітям цьогоріч
- Бичківський медяник: вишиваний оберіг, який можна спробувати на смак
- На Закарпатті найгірші результати НМТ з української мови та математики, але найкращі – з хімії
- “Від зерна до хліба”: урожай пшениці вже вдруге зібрала закарпатка Аліса Смирна з дітьми
До цієї новини немає коментарів