“Гуцульський борщ для ЗСУ” готують на Рахівщині (ФОТО)

“Команда нараховує понад 50 осіб, серед них переважно жінки. Місцеві підприємці також надають величезну допомогу – продуктами, коштами, доставкою”, — йдеться в дописі.

— Все починалося з одного вакууматора, десь у квітні минулого року, знайомі з Чехії закупили нам ще кілька і так нам стало легше працювати, — розповіла Varosh Оксана Куранян, працівниця Карпатського біосферного заповідника. — Відтоді процес пішов активно: сушимо, вакуумуємо, відправляємо.
Почала робити сухі борщі Наталя Шітив з Ясіня, жінки поділилися продуктами, приготували і спробували запарити готову суміш, скуштували і відтак почали готувати суміш для хлопців на фронті. Спочатку купували продукти за власний кошт, далі вже поступово з’явилися донати, до справи долучаються підприємці.
— Проводили ми акції по школах сільських Рахівського району, “Принеси продукт для борща — зігрій воїна”, — розповіла жінка. — Це нам дуже допомогло в роботі. Зараз у нас проблема з капустою, бо молода дорога, а старої вже нема.
“Гуцульський борщ для ЗСУ” готують у пакетах, розрахованих на 4 осіб, на 8 та на 12. Зі слів Оксани Куранян, борщ пакують у два пакети — пакет із борщовою сумішшю і пакет з буряком, картоплею та м’ясом. До кожного сформованого комплекту додається ще окремо томатна паста.


— Спочатку запарюється суміш, а потім до неї додається бурячок, морква, картопля, м’ясо і спеції, — пояснила вона. — Але за відгуками вже знаємо, що найбільш “ходовий” варіант — на 4 порції. Ми інколи пакуємо і двічі на тиждень, стараємося, щоб завжди були в запасі в нас готові набори, які швидко можна завантажити і відіслати. Буває. що й через інтернет звертаються і просять ящик борщу. В основному надсилаємо 101-й, 128-й, але не відмовляємо нікому.
До команди постійно долучаються нові й нові люди: діти й дорослі, місцеві мешканці та переселенці.
Varosh,
Фото зі сторінки Оксани Куранян та Карпатського біосферного заповідника у Фейсбуці
До теми
- Які штами грипу циркулюватимуть в Закарпатті, чи зафіксовані вже випадки і коли чекати на епідемію
- Простір підтримки і відновлення: на Закарпатті допомагають військовим повернути рівновагу
- «Бограч-index» – жовтень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 2,1%
- На Закарпатті збільшується кількість хворих на ГРВІ: медики радять подбати про імунітет
- На Закарпатті вакцинувалися проти грипу 642 людини
- Закарпатка створила клінінговий бізнес завдяки Службі зайнятості
- Серйозна розмова: як українським батькам навчити дітей розуміти свої права
- На Закарпатті побільшало злочинів за участю неповнолітніх, але зменшилася кількість тяжких правопорушень
- Імпровізація через емоції: в Ужгороді діє плейбек-театр для підлітків та дорослих
- Кожна дитина важлива - "Дорога життя" в Ужгороді доводить це вже 26 років
- За минулий тиждень на грип та ГРІ на Закарпатті захворіло 3375 осіб
- Закарпатців запрошуєть реєструватися га School of Resilience — безкоштовний проєкт для особистісного розвитку молоді
- Найстарішому закарпатцю – 107 років!
- Як працюють РЕБ-системи: український досвід «Бабая»
- Завершується приймання робіт на конкурс «Карпатський сторітелінг»: встигнути виграти путівку у табір у Словаччину
- На Закарпатті переселенка з Шостки вирощує понад 150 сортів троянд
- Захворюваність на ГРВІ нижча епідемічного порогу на 43%
- Із початку року на Закарпатті всиновили 52 дитини
- На Закарпатті реалізують проєкт комплексної підтримки ветеранів з громад «Повертаю себе собі»
- Вперше в історії Закарпаття: беатифікація священномученика Петра Павла Ороса

До цієї новини немає коментарів