PTZ-камери: особливості та застосування

PTZ-камери: особливості та застосування

 

Під час проведення відеоконференцій, віддалених лекцій, а також презентацій є потреба у використанні відеокамери поворотного типу. І з таким завданням відмінно справляються роботизовані PTZ пристрої. Завдяки спеціальному механічному приводу вони мають можливість змінювати напрямок "погляду" об'єктива.

Пульт дистанційного керування або вбудований датчик руху зумовлює те, що PTZ камера, купити яку можна в магазині PYN, наводиться на спікера під час лекції чи конференції. При цьому більшість таких гаджетів мають функцію наближення зображення та ряд додаткових можливостей.

Призначення пристроїв

Завдяки широким функціональним можливостям сучасні PTZ камери можуть застосовуватись не лише під час проведення віддалених заходів. Панорамування, зумування та повороти (як у вертикальній, так і горизонтальній осі) забезпечують можливість використання гаджетів для вирішення багатьох завдань. Серед таких сфер є:

  • інтернет-мовлення та блогінг;
  • виробництво телевізійних продуктів;
  • обладнання переговорних приміщень;
  • доповнена та віртуальна реальність.

Крім того, пристрої такого типу знайшли широке застосування у системах відеоспостереження та забезпечення безпеки об'єктів житлової, комерційної та навіть промислової нерухомості. У такому разі вони використовуються разом із датчиками руху. Як тільки він виявляє у своєму полі зору людини (або інший об'єкт, що переміщається) камера автоматично активується та повертається в необхідний напрямок.

Далі зображення може передаватися за допомогою різних технологій, наприклад, на мережевий відеореєстратор або мобільний телефон адміністратора системи.

При цьому ринок пропонує як стаціонарні, так і переносні моделі PTZ пристроїв із різними техніко-експлуатаційними характеристиками. Це дає можливість підібрати відповідні гаджети в залежності від особливостей їх експлуатації та інших умов.

Управління та протоколи передачі відео

Купуючи ПТЗ камеру, необхідно вирішити два основні питання:

  • як вона керуватиметься;
  • за допомогою якої технології буде здійснюватися передача відеосигналу.

Наведення об'єктива пристрою на потрібний об'єкт може виконуватися вручну або повністю в автоматичному режимі. У першому випадку камери поставляються разом з пультом дистанційного керування. Також існує можливість використання спеціалізованого програмного забезпечення для комп'ютера.

Автонаведення також може відбуватися різним способом: за допомогою попередньо створених пресетів або інтегрованих у програмне забезпечення алгоритмів. Пристрої другого типу зручніші. Але їх застосування доречне не завжди. Наприклад, в тому випадку, коли в кадрі знаходиться велика кількість об'єктів, що рухаються, краще використовувати класичний пульт ДК.

Передача даних може здійснюватись за допомогою різних технологій. Дротове підключення пристроїв, як правило, використовується в системах стаціонарного відеоспостереження. Для відеоконференцій доцільніше вибирати камери, оснащені бездротовими технологіями. Вони зручніші в застосуванні за рахунок можливості перенесення з місця на місце.

 

10 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів