Спалах кору в Україні: як вберегтися

Спалах кору в Україні: як вберегтися
Кір — одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Morbillivirus, вірус кору, швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом. Вірус може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

 

Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей до року. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. Невакциновані медичні працівники також наражаються на ризик захворіти.

Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах кору тривав у нас у 2017–2019 роках, і з огляду на те, що спалахи циклічні, новий є, на жаль, невідворотним. Головна причина цього — недостатнє охоплення щепленнями. Незважаючи на те, що перед пандемією COVID-19 рівень вакцинації в Україні зростав, під час пандемії він почав знову падати.  Війна в Україні створює ще більш сприятливі умови для поширення кору. Військові дії спричинили руйнування медичної інфраструктури, ускладнили доступ людей до медичних послуг, зокрема вакцинації.  До того ж війна призводить до великих скупчень людей у прихистках. У таких умовах кір поширюється швидше, тому як ніколи важливо захистити себе та дітей — вакцинуватися.

Ми зібрали найважливіше про кір, особливості його перебігу й популярні запитання та відповіді про цю хворобу у невеличкому довіднику для медичних працівників та всіх, хто працює з цією темою в інформаційному просторі. Завантажуйте матеріал та діліться ним з близькими!

 

 

04 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів