В Ужгороді реалізовують міжнародний грантовий проєкт з оновлення Малої сцени облмуздрамтеатру

В Ужгороді реалізовують міжнародний грантовий проєкт з оновлення Малої сцени  облмуздрамтеатру
Як, попри війну, в Ужгороді реалізовується міжнародний грантовий проєкт з оновлення Малої сцени Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театр імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв сьогодні на пресконференції розповіли директор театру Василь Марюхнич, заступник Ужгородського міського голови Василь Пинзеник, начальниця управління забезпечення діяльності керівництва, міжнародних та регіональних зв'язків Закарпатської обласної ради Уляна Гурчумелія та проєктний менеджер Йосип Міня.

 

 Проєкт «Розвиток транскордонної культури: відреставровані театри міст Сату-Маре та Ужгород» у рамках Програми Румунія-Україна 2014-2020, серед завдань якого – комплекс інфраструктурних заходів для повного оновлення сцени Північного театру румунського міста Сату-Маре та Малої сцени Закарпатського облмуздрамтеатру,  стартував 11 серпня 2020 року і триватиме до 10 лютого 2023 року. Загальний бюджет – понад 1 мільйон євро,  із них співфінансування з міського бюджету Ужгорода – близько 73 тисячі євро та від театру – понад 365 тисяч євро.

Як розповів сьогодні проєктний менеджер Йосип Міня, через війну оновлення в драмтеатрі призупинили, але нещодавно відновили. З румунськими партнерами спілкувалися здебільшого онлайн, але на 3 серпня запланували поїздку в Сату-Маре, є наміри обговорити і поточну реалізацію проєкту, і подальші кроки, і загалом перспективи. Заступник міського голови Ужгорода Василь Пинзеник зазначив, що з початком повномасштабного вторгнення росії багато видатків було заблоковано, проте потім надали дозвіл фінансувати грантові проєкти і міська влада переконана, що зараз, навіть попри дуже складну ситуацію в державі, культурні ініціативи мають неабияке значення.

Директор театру Василь Марюхнич розповів, що вже придбали світлове і звукове обладнання європейського рівня, готова і пройшла експертизу проєктно-кошторисна документація на реконструкцію сцени. Загалом проєкт передбачає 3 етапи: проведення реконструкції Малої сцени, закупівля та встановлення обладнання; придбання сценічних костюмів, а також транспорту для виїзду акторів на гастролі, переміщення реквізиту; проведення міжнародного мультикультурного фестивалю.

Оновити Малу сцену, за словами директора театру, планували вже давно, але на перешкоді стала пандемія, а потім і війна. Зараз це вкрай важливо ще й тому, що під дахом Закарпатського облмуздрамтеатру працює і  Донецький академічний обласний драматичний театр – обласний академічний драматичний театр у Маріуполі, один із найстаріших театрів Лівобережної України. Крім того, облмуздрамтеатр  в Ужгороді є і найбільшим театрально-концертним майданчиком області, який приймає масштабні гастрольні події.  

Василь Васильович повідомив також, що театр має тривалу та успішну історію реалізації грантів – із польськими партнерами, Українським культурним фондом, угорським урядом. Мала сцена започаткована близько 5 років тому, на ній, крім камерних вистав, уже пройшло до 10 мистецьких подій, зокрема і фестивалі «Під цвітом сакури», «Монологи над Ужем». «Мала сцена стала дуже популярною локацією, особливо для молоді, це навіть стало несподіванкою для мене. При тому, що постановки, які йдуть на Малій сцені, іноді мають експериментальний характер. Ключовою, очевидно, є особлива атмосфера довіри, яка складається між акторами і глядачами», – розповів Василь Марюхнич.

Журналісти на завершення пресконференції побували на Малій сцені та за лаштунками Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театр імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв. 

Ужгородська міська рада

 

28 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів