Провідні фахівці-рентгенологи України обговорили питання променевої діагностики на Школі в Ужгороді

Провідні фахівці-рентгенологи України обговорили питання променевої діагностики на Школі в Ужгороді
В Ужгороді відбулася Школа цифрових технологій «Як покращити використання променевої діагностики у медичному закладі», яку організували Всеукраїнська асоціація рентгенологів, Центр рентгенівських технологій АРУ та Prevention Hospital. Традиційно провідні фахівці-рентгенологи збиралися на школу в Одесі, але цього разу на заваді стала війна.

 

Як зазначили організатори, зараз неможливо проводити спеціалізовані заходи також і у Харкові, де щороку збираються на обговорення експерти цієї медичної галузі. Тому Закарпаття- актуальна локація і не тільки через безпеку, але й через якісну роботу рентгенологічних служб.

Під час школи фахівці з різних міст України обговорювали нагальні питання використання променевої діагностики у медичних закладах України, роль променевої діагностики у клінічній практиці, вивчали локальні стратегії, аналізували роботу відділень та взаємодію з клініцистами. Йшлося також про необхідність профілактичних рентгенографічних обстежень органів грудної клітки, питання безпеки при проведенні досліджень, про первинну променеву діагностику при травмах, новітні технології та нові можливості в рентгенодіагностиці. Професор УжНУ Надія Бойко  виступила з доповіддю «Унікальний сервіс на основі аналізу мікробіому: персоніфіковані фармабіотики – крок до здоров’я».

Віктор Петров, к.м.н., детальніше зупинився на локальній стратегії використання променевої діагностики в медичному закладі. Він зауважив, що на сьогодні є дві великі проблеми, які стосуються якості надання послуг променевої діагностики. «Майже 20% пацієнтів отримували необґрунтоване призначення комп’ютерного сканування легенів органів грудної клітини. Після цього вони зверталися до нас. Мене шокували дві пацієнтки, які були вперше у моїй практиці: вони проходили 6 разів рентгенодіагностичне дослідження з використанням комп’ютерної томографії та декілька контрольних знімків, вони втратили волосся»,- каже Віктор Петров. Він зауважив, що лікарі повинні знати критерії призначення комп’ютерної томографії (КТ), цифрової флюорографії у професійній патології тощо. Друга нагальна проблема у фахівців з променевої діагностики на Закарпатті, це збільшення кількості пацієнтів у зв’язку з евакуацією підприємств зі сходу України, де ведуться активні бойові дії.

Віктор Петро зауважив, що Prevention – це сімейна амбулаторія, в якій повністю дотримана вся діагностична база, якої потребує регіон, навіть якщо йдеться про регіон Східної Європи. «Практичні лікарі сімейні лікарі зобов’язані проводити онкоскринінг у певних ситуації двічі в році, туберкульоз 2 рази в році, якщо це люди, які мають ризик інфікування. Оскільки ми сповідуємо принципи превентивної медицини, саме тому повинні мати всі необхідні потужності і проводимо всі методи променевої діагностики», – додав Віктор Петров. 

Всеукраїнська асоціація рентгенологів об’єднує понад 1000 спеціалістів з різних регіонів країни, щорічно проводить свою конференцію, курси УШБПОвР, а спільно з Центром рентгенівських технологій Асоціації радіологів України та Українською асоціацією рентген-лаборантів та радіологічних технологів (УАРРТ) – Школи цифрових технологій в радіології та учбові курси для рентген-лаборантів та радіологічних технологів, а також приймає активну участь в заходах Асоціації радіологів України.

 

 

27 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів