Плата за землю: нові норми

Питання справляння плати за землю тісно пов’язано із обліком земельних ділянок, повнота та правильність ведення якого залежить від органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади та землевпорядних органів.

 

Згідно із ст. 206 Земельного кодексу, використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку чи орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки по сільськогосподарських угіддях та землях населених пунктів.

Якщо грошову оцінку земельних ділянок не проведено, то середні ставки встановлюються в залежності від чисельності жителів населених пунктів, де знаходиться земельна ділянка (ч.2 ст.7 Закону України від 19.09.1996 року №378/96-ВР “Про плату за землю”). Середні ставки земельного податку застосовуються з урахуванням коефіцієнтів індексації, визначених законами України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Законом України від 25.03.2005 року №2505-ІV “Про внесення змін до Закону України “ Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України”, внесено зміни щодо справляння орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та земельного податку виробниками сільськогосподарської та рибної продукції, які знаходяться на загальній системі оподаткування.

Так, платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суми даних податків щороку станом на 1 січня, і до 1 лютого поточного року подають до відповідного органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік, за формою, встановленою центральним податковим органом, розбиваючи річну суму рівними частками по місяцях. Громадянам суми земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності нараховують органи державної податкової служби.

Сплата земельного податку і орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності здійснюється платниками, в тому числі виробниками товарної сільськогосподарської та рибної продукції (крім громадян), щомісяця протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. А громадяни сплачують земельний податок рівним частками до 15 серпня та 15 листопада.

Розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності не може бути меншим за ставку земельного податку, яка встановлена Законом України України від 19.09.1996 року №378/96-ВР “Про плату за землю”, і не може перевищувати 10 відсотків їх нормативної грошової оцінки. Якщо орендар визначається на конкурентних засадах, то розмір орендної плати за земельні ділянки може бути збільшений.

За матеріалами ДПІ у Тячівському районі.

 

18 квітня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів