Ужгородський лісгосп сприяє фронту і колегам зі східних регіонів  

Ужгородський лісгосп сприяє фронту і колегам зі східних регіонів  
Життя мільйонів змінює війна навіть у віддаленому від фронту тилу. Та диктує своє непередбачуване дійство.

 

Втрутилася також і в розмірену до її початку діяльність Ужгородського держлісгоспу. Підприємство нині зосереджене на найважливішому: садить молоді деревця – дбає про майбутнє; відправляє лісопродукцію для потреб військових – дбає про захист Вітчизни; допомагає усім, чим може, колегам з регіонів, охоплених бойовими діями, – дбає про сьогодення.

-   Військовим уже відправлено 65 кубометрів довгомірного лісу, а також дрова, - розповідає директор лісгоспу Ярослав Кополовець. -  Це й надалі буде нашим пріоритетом.

Наразі слід засадити молодим лісом майже сотню гектарів. Частину у низинних, а найбільше – у гірських лісництвах. Правда, там – переважно природним поновленням.

   Поточний рік розпочався із об'єднання: у одне господарство влилися три лісгоспи - Великоберезнянський, Перечинський і Ужгородський. Останній і дав наймення цій великій і масштабній за своїм складом та  географією структурі. Площа Ужгородського держлісгоспу тепер складає 94 тисячі гектарів, а віддаль від верхнього до нижнього  лісництва становить до сотні кілометрів. Очолив новоутворений лісгосп Ярослав Кополовець – керівник досвідчений, принциповий, з мисленням сучасного економіста. А ще – й вимогливий до себе і до підлеглих.

 У січні-лютому, на самих початках об'єднання, виникали проблеми з налагодженням електронного обліку деревини у лісництвах колишнього Великоберезнянського і Перечинського лісгоспів, що заважало реалізації продукції. Із 18 лісництв почали працювати на повну силу лише шість. І фактично цілий січень спиралися лише на них. Реалізація була невелика. При плані десять мільйонів на січень надійшло лише 4,7 млн. грн. А в кінці січня й початку лютого випали ще й великі сніги. І лісгосп був паралізований. Та в лютому завдяки вимогливості й дисципліні ситуацію покращили. Ще й тому, що не було свят. І все-таки реалізацію довели до семи мільйонів гривень. Це дало змогу сплатити податки і виплатити зарплату. Це вже великий плюс. У березні подолали низку перепон і помилок. Загалом квартал закінчили позитивно – з реалізацією продукції у сумі 26 млн. грн. Тож, змогли ліквідувати недоїмку, виплатити зарплату і нарахували працівникам навіть премії. Оскільки спрацювали з прибутком. Це окрилило людей.

І все ж, ще залишилися проблеми з трьома верхніми лісництвами.

Також виникла нестача заготовлених дров, оскільки сюди приїхала велика кількість переселенців. Але ситуація згодом поліпшилася: запрацювали більшість верхніх лісництв, хоча у горах ще не зійшов сніг, та робота триває. Лісозаготівля розпочалася повсюдно.

Треба оцінювати роботу у цифрах. А вони красномовні:  за перший квартал, крім іншого,  сплачено також 8,7 млн. грн податків і зборів. Словом, напрям визначено правильний, справи йдуть по висхідній. За  підсумками квітня (вже видно) показники будуть набагато кращі. Хоча директор бажає ліпшого. Але розгін узято. Тож, травень та літні місяці повинні порадувати і керівництво, і всіх працівників. Казну також буде відчутно поповнено. Що тепер, під час війни, має неабияке значення. 

 Та поки надибується низка малих і більших труднощів, але справжній виробничий пульс щодалі відчувається чіткіше. І лісгосп, уміло керований, досягатиме добрих результатів. Отже, це ще більше підсилюватиме основний пріоритет – дбати про потреби армії й наближати перемогу, якої ми всі палко прагнемо. А лісівники – люди в погонах. І чітко усвідомлюють своє державне покликання.

Василь НИТКА.

Ужгород

Фото з архіву.           

 

30 квітня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів