Закарпатський митець вирізьбив з дерева скульптуру української Перемоги над росією

Закарпатський митець вирізьбив з дерева скульптуру української Перемоги над росією

 

Закрапатський митець Анатолій Сакалош вирізьбив скульптуру української Перемоги над росією, - пише Укрінформ.

Майстер показав фото роботи та пояснив в коментарі Укрінформу ідею, втілену ним в дереві.

“Це не перша моя робота на тему протистояння України та росії, маю серію таких, починаючи від Майдану 2014 року. Коли 24 лютого почався цей жах (війна — ред.), каже мені син: мусиш зробити щось про нашу Перемогу. Перемога мусить бути наша, та курка двоголова (мова про двоголового орла на гербі росії — ред.) має бути знищена,” - каже Анатолій Сакалош.

Відтак, майтсер став думати над втіленням свого задуму.

“У мене в думках з'явився такий символ — меч, який протикає цю курку. На мечі — наш тризуб, а на російській курці цей рашистський знак Z. Замість скіпетра й держави у тої птиці — старий іржавий колючий дріт. Вони ж, їхня країна — як величезний концтабір! То символ неволі. Пронизаний нашим мечем,” - пояснює митець.

Зрештою, в кінцевому варіанті скульптор вирішити ще й розколоти літеру Z. Наразі робота майстра зберігається у його майстерні, іще не експонувалася.

Відомі також роботи Анатолія Сакалоша на тематику Революції гідності. Це скульптура, в якій втілений заповіт Шевченка “Кайдани порвіте”, а також “Прагення волі” — втілення події у Ватикані, коли після проповіді Папи Римського було випущеного голуба, і на нього напали чайка та ворон.

Анатолій Сакалош народився 28 вересня 1956 року в м. Хуст на Закарпатті. Член творчого об'єднання художників і народних умільців Хустщини «Митець Верховини» (2012). Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2013).

Працює у двох напрямах: створює акварельні та олійні живописні полотна, колажі, роботи в змішаній техніці. Інший напрям – декоративно-прикладний, де майстер проявляє себе в різьбі по дереву, розписах на склі тощо.

Особливе місце в творчості митця займає різьба по дереву. В роботах Анатолія Сакалоша відчувається продовження життя закарпатської школи декоративно-прикладного мистецтва, збереження народних традицій. Недаремно він був учнем видатних митців та педагогів краю – В. Свиди, І. Гарапка, В. Демидюка, В. Петрецького та Й. Пала.

Фото Анатолія Сакалоша

 

08 квітня 2022р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів