Десерт із Рахова: Сніжана Тулик створює трюфель із гуцульською бриндзою
Varosh розповів про ідею смаколику.
Сніжана Тулик мешкає в Рахові, раніше займалася підприємницькою діяльністю, у 2014-му стала волонтеркою, допомагає військовим. Під час першого локдауну, навесні 2020-го, втілила свою гастрономічну мрію – створила трюфель із бриндзею.
«Я полюбляю бриндзю і шоколад, то разом це для мене, можна сказати, райська насолода».
Авторка десерту поєднала якісний бельгійський екстрачорний шоколад (80% какао) саме з овечою бриндзею. Важливо й цінно, що це гуцульська овеча бриндзя, локальна, яка має сертифікат географічного зазначення (ГЗ). Її створюють тільки на Рахівщині, за відповідними стандартами і традиціями.
Сніжана купує сир в Анатолія Павлюка, власника фермерського господарства “Чорна Тиса”. Його продукт, звісно, має сертифікат ГЗ.
«Я працюю тільки з Анатолієм, бо впевнена, що в нього тільки овеча бриндзя, без домішок, добавок».
Закарпатський високогірний сир підсилює насичений шоколад делікатною солоністю.
«Трюфель вже поєднали з твердими сирами, з каєнським перцем, з перцем чилі… От і спало на думку, а чому не спробувати з бриндзею. Мені здається, що вони ідеально доповнюють один одного».
Є два види цукерок, де 30% і 50% бриндзі. Де менше – там легкий відтінок сиру; якщо ж більше – то чітко виражений.
Наразі ласощі пакують в акуратні коробочки, мішечки, оформляють малюнком овечки з вафельного паперу та гуцульською стрічкою.
«У планах – розробити власний дизайн коробочок із мальовничими краєвидами Рахівщини».
У 2021-му Сніжана Тулик презентувала рахівські солодощі на Міжнародному фестивалі сиру в Києві, а також на проєкті “Таємниці України” в Івано-Франківську, за участі вищого керівництва країни та дипломатів.
«Наш трюфель отримав дуже багато позитивних відгуків».
Сніжана займається своєю маленькою солодкою справою вдома, облаштувала для цього окремий простір. До речі, з екстрачорного шоколаду виготовляє також герби Рахова і Ясіня, логотип Музею гуцульської бриндзі, туристичний логотип Рахівського району. Працює переважно за замовленнями, яких більшає, коли в Рахів приїздять туристи.
Ласощі можна замовити на фейсбук-сторінці Сніжани, а безпосередньо придбати – в Музеї гуцульської бриндзі та в ясінянському туристично-інформаційному центрі.
Евеліна Гурницька, Varosh
-->
До теми
- Ігоря і Ренату Борисових поєднало прагнення захищати Україну: історія подружжя військових зі 128-ї бригади
- На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
- В Ужгороді скульптор-волонтер виготовляє браслети із відстріляних гільз
- В Ужгороді компанія-постачальник електроенергії навчає дітей, як заощаджувати електроенергію
- Військові мають можливість реабілітуватися за рахунок українсько-латвійського проєкту
- На основну сесію НМТ на Закарпатті зареєструвалося понад 8 тисяч випускників: як готуються до тесту
- Меморіальну дошку ще одному загиблому Герою відкрили в Ужгороді
- Триває рекрутинг у Закарпатську ТРО
- «Бограч-index» – травень 2024: за місяць продукти подешевшали на 1,9 %
- Папа Франциск призначив нового єпископа-ординарія для Мукачівської греко-католицької єпархії
- Студія сторітелінгу, де вчать «бачити» історії та розповідати про них
- Пасажирам потягу до Праги з Чопа загрожують штрафи до 5000 євро: причини
- Щиро вітаємо із Великоднем!
- Ворог підступний та цинічний: як уберегтися від можливих масованих атак на Великдень
- Страсна Субота. Традиції і заборони перед Великоднем
- "Навіть у сні себе не бачив воїном, але війна все змінила", — воїн 3-ї штурмової бригади з позивним "Лофт"
- Понад 160 пасок спекли закарпатки та вимушені переселенки для військових на передову
- В Ужгороді не вистачає волонтерів для плетіння маскувальних сіток для військових
- 4 ветерани із Закарпаття перемогли у конкурсі "Варто почати власну справу"
- Батькам загиблого нацгвардійця вручили державну нагороду
До цієї новини немає коментарів